Jarząb jest powszechnym drzewem klimatu umiarkowanego. W Polsce występuje w lasach, przy drogach, sadzi się go w parkach i ogrodach. Owoce jarzębiny są pomarańczowo szkarłatne, w smaku są gorzkawe. Owoce dla celów leczniczych zbiera się w pełnej dojrzałości, przed przymrozkami. Nie należy jej zbierać w wilgotne dni, ale w suche i słoneczne. Do celów kulinarnych po owoce jarzębiny najlepiej wybrać się po pierwszych przymrozkach, bo wówczas owoce są mniej gorzkie.
Owoce jarzębiny zawierają kwasy organiczne, gorycze, garbniki, sole mineralne (potas, sód, magnez, miedź), cukry oraz prowitaminę A, a także witaminy B, C, E, PP oraz K. Jarzębina ma działanie moczopędne, przeciwzapalne, ściągające. Dzięki zawartej w niej witaminie C używana jest przy awitaminozie, a witamina PP – przeciwdziała sklerozie. Owoce stosuje się czasami w stanach zapalnych nerek i w kamicy nerkowej, w zaburzeniach krążenia i trawiennych.
W warunkach domowych jarzębinę można stosować przy niedomaganiach nerek, wątroby i pęcherzyka żółciowego. Jarzębinę stosuje się także dla wzmocnienia pracy serca i przeciw sklerozie.
Uwaga! Spożywanie świeżych owoców jest niewskazane, ponieważ może powodować biegunki i wymioty. To za przyczyną kwas parasorbowy, który rozpada się podczas suszenia i gotowania. Jarzębina do herbaty jest doskonała na poprawę trawienia.