Przyczyną rozwoju kamicy moczowej jest skłonność organizmu do wytrącania z moczu rozpuszczonych w nich składników organicznych lub mineralnych. Gdy zostaje zaburzony bilans wody, szczawianu wapnia, kwasu moczowego oraz fosforanów, wtedy małe kryształki mineralne łączą się ze sobą tworząc mniejsze lub większe złogi. Kamienie tworzą się również wtedy, gdy zaburzony jest odczyn moczu i gdy nie działają mechanizmy obronne nerek. Czynników jest o wiele więcej, takie jak: odwodnienie organizmu, niektóre choroby (zespół Cushinga, nadczynność przytarczyc, dna moczanowa), zaburzenia przepływu moczu, leki stosowane w chorobach tarczycy, genetyczne zaburzenia metabolizmu.
Zazwyczaj zjawia się silny ostry ból w okolicy lędżwiowej. Ból promieniuje w kierunku pęcherza moczowego, cewki moczowej i zewnętrznej powierzchni uda. Często bólowi towarzyszą nudności, wymioty, wzdęcia oraz gorączka. Zdarza się, że w moczu pojawia się krew.
W każdym takim przypadku należy niezwłocznie zwrócić się do lekarza. Do czasu wizyty u lekarza chory może wziąć środek przeciwbólowy. Pomaga też przyłożenie w okolicę lędżwi poduszki elektrycznej lub termoforu (drogi moczowe "lubią" ciepło). Zazwyczaj lekarz zaleca silne środki przeciwbólowe i ustala, czy nie doszło do niedrożności dróg moczowych i stanu zapalnego. Następnie należy poddać się koniecznym badaniom moczu i badaniu radiologicznemu. Najczęściej kamienie zbudowane są ze szczawianów, fosforanów lub moczanów. Małe złogi często zostają wydalone z nerki wraz z moczem, lecz większe mogą pozostać w miedniczce i uszkodzić miąższ nerek (na skutek zakażenia). W niektórych przypadkach konieczne jest leczenie operacyjne lub rozbijanie złogów za pomocą ultradżwięków.
Osoby, które dotyka ta choroba, powinny zapobiegać powstawaniu nowych kamieni, powiększaniu się już istniejących i występowaniu napadów bólowych. Dieta bogata w tłuszcze i cukier sprzyja powstawaniu kamieni w nerkach, więc warto zmienić sposób żywienia. Wegetarianie oraz ludnośc z krajów ubogich rzadziej zapadają na tę chorobę, ponieważ ich dieta zawiera duże ilości błonnika. Chcąc uniknąć przykrych i niebezpiecznych dla zdrowia powikłań powinniśmy spożywać jak najwięcej zielonych warzyw liściastych. Witamina K w nich zawarta zapobiega tworzeniu się złogów w nerkach. Podobne działanie wykazuje witamina B6 i magnez.
Najwięcej magnezu znajdziemy w następujących produktach:
Witamina B6 występuje w:
Jedząc mięso wraz z dużą iloscią warzyw i owoców, możemy zapobiec tworzeniu się kamieni moczowych. Również ważną sprawą jest popijanie posiłków dużą ilością płynów, ponieważ odwodnienie jest także przyczyną kamicy. Preparaty wapnia, leki zobojętniajace kwas żoładkowy i palenie papierosów to czynniki, które równiez sprzyjają tej chorobie.
Ważną sprawą jest noszenie ciepłych ubrań oraz zapobiegawczo stosowanie leczniczych preparatów ziołowych i spożywanie, np. owoców żurawiny, borówki brusznicy.