Sposoby na zgagę

Najczęstszą przyczyną zgagi, zwanej fachowo chorobą refluksową, jest nadkwaśność soków żołądkowych i zwiotczenie dolnej części przełyku. Układ pokarmowy jest podzielony na części. Między nimi znajdują się grube obręcze zbudowane z tkanki mięśniowej, tzw. zwieracze. Pokarm, gdy trafi do przełyku, jest popychany za pomocą mięśni gładkich do żołądka i prawidłowo powinien przesunąć się do jelit. Jeżeli jednak zwieracz jest osłabiony, wówczas pokarm wymieszany z kwasami żołądkowymi cofa się do przełyku. Wewnętrzna warstwa przełyku jest cieńka i przez to bardzo wrażliwa na działanie tych kwasów, dlatego odczuwamy to jako pieczenie w mostku promieniujące do pleców, okolic barków, aż do gardła i żuchwy.

Problemy z refluksem mogą pojawić się u wszystkich, lecz częściej zdarzają się u osób, które zjadają zbyt obfite posiłki, a także u osób otyłych. Przejadanie się powoduje ciśnienie w jamie brzusznej, które uciska na żołądek i pokarm cofa się do przełyku. Prawie codziennością jest u osób z przepukliną rozworu przełykowego, po operacjach żołądka, z chorobą wrzodową żołądka lub dwunastnicy, a czasem także u kobiet ciężarnych.

Jak zapobiegać zgadze

Aby zapobiec dokuczliwym objawom zgagi należy wyeliminować z diety niektóre produkty żywnościowe i substancje, które powodują wiotczenie zwieracza przełyku oraz nieco zmienić przyzwyczajenia. Wskazane jest też wspomaganie układu trawiennego ziołami.
Kilka rad na pozbycie się zgagi:

  • posiłki należy jeść częściej, lecz w mniejszych porcjach
  • pokarm należy dokładnie przeżuwać
  • zdecydowanie ograniczyć spożycie tłuszczy, produktów pikantnych, smażonych
  • niewskazane są: czekolada, kawa, napoje gazowane, alkohol, sok pomidorowy i cytrusowy, cebula, mięta
  • nie spożywać obfitych kolacji tuż przed snem
  • zrezygnować z poobiednich drzemek
  • spać w pozycji półsiedzącej, aby nie dopuścić do refluksu w czasie snu
  • w przypadku nadwagi można zrzucić kilka kilogramów
  • unikać przeciwzapalnych leków niesterydowych
  • starać się unikać stresów i napięć nerwowych

Nie wolno lekceważyć refluksu, który trwa przez kilka miesięcy, ponieważ kwas żołądkowy może uszkodzić ściany przełyku i doprowadzić do stanów zapalnych. Stany zapalne przełyku są często przyczyną zachorowań na raka przełyku, więc lepiej zapobiegać niż leczyć.

Zioła i warzywa pomocne w zapobieganiu nawrotom zgagi

  • sok ze świeżej kapusty
  • sok z surowych ziemniaków
  • siemię lniane
  • ziarna jałowca
  • ziele tysiącznika i tataraku

Przy zgadze nie należy stosować:

  • mięty
  • melisy
  • kopru

Zioła te osłabiają zwieracz przełyku.

Przepisy

Kuracja z soku z kapusty

Należy na pół godziny przed jedzeniem wypijać 1/4 szklanki soku ze świeżej kapusty, stopniowo dojść do 2,5 szklanek. Kurację stosować przez 2 tygodnie. Jeżeli kapusta powoduje u kogoś wzdęcia można wypić napar z mielonego kminku.

Stosuje się na: zgagę, nadżerki i wrzody żołądka i dwunastnicy.

Ziele tysiącznika na zgagę, wzdęcia, nadmiar kwasów w żołądku

Trzy łyżki stołowe ziela tysiącznika zaparzyć trzema szklankami wrzątku. Parzyć pod przykryciem 10 minut. Przecedzić przez sitko.

Pić przy nadmiarze kwasów, wzdęciach, żółtaczce pół szklanki naparu dziennie.

 

Po łyżeczce do herbaty tysiącznika i tataraku zaparzyć połową szklanki wrzątku. Parzyć pod przykryciem 10 minut. Przecedzić przez sitko. Nie słodzić!

Pić przy odbijaniu i zgadze łyżkę stołową przed jedzeniem.

Nasiona lnu na zgagę, owrzodzenia przewodu pokarmowego

Łyżkę stołową nasion lnu zaparzyć niepełną szklanką wrzątku. Parzyć pod przykryciem, aż nasiona spęcznieją.

Pić przy katarach i owrzodzeniach przewodu pokarmowego (niesmak i gorycz w ustach, nudności, bóle w dołku) szklankę ciepłego naparu wraz z nasionami rano i wieczorem na czczo.

 

Dwie łyzki stołowe nasion lnu zalać dwiema szklankami wrzącej wody. Odstawić pod przykryciem na 30 minut. Przecedzić przez sito. Cztery łyżki suszu babki lancetowatej na czubatą szklankę wody, gotować 5 minut. Wziąć po trzy łyżki stołowe każdego z płynów i ze sobą wymieszać.

Pić przy chorobie wrzodowej, zgadze, zaparciach, ostrych drażniących biegunkach, chrypce, stanach zapalnych przełyku, żołądka, dwunastnicy i jelit, hemoroidach, od dwóch do trzech łyżek kilka razy dziennie.

Kuracja ziarnami jałowca

Kurację należy zacząć od żucia 3 ziaren. W ciągu następnych dni żuć o jedno ziarenko więcej i tak aż do ośmiu. Potem z każdym dniem odejmować jedno ziarenko, aż do trzech.