Mniszek lekarski na zaparcia

Regularne ćwiczenia fizyczne i jedzenie pokarmów z dużą ilością błonnika pomagają prawidłowo działać układowi pokarmowemu. Działanie układu pokarmowego u różnych osób może się różnić, ale co do jednego jest zgodność wśród lekarzy: osoby, które wydalają twardy stolec nie częściej niż 3 razy w tygodniu, cierpią na zaparcia. Przyczyną zaparć są najczęściej błędy dietetyczne (pożywienie zawiera zbyt mało błonnika lub płynów). Innym powodem może być nieprawidłowe działanie wątroby: sole żółciowe wytwarzane w wątrobie rozrzedzają stolec, co ma duże znaczenie dla działania układu trawiennego.

Zaparcia mogą też być spowodowane brakiem ćwiczeń fizycznych, ciężką depresją, dużym stężeniem wapnia we krwi, rakiem okrężnicy, cukrzycą, zespołem jelita drażliwego, niedoczynnością tarczycy.

Nadużywanie środków rozwalniających lub zmniejszających kwasowość może także spowolnić pracę jelit, a stosowanie leków obniżających ciśnienie lub przeciwdepresyjnych może powodować zaparcia.

Każda gwałtowna zmiana w działaniu jelit może być oznaką jakiegoś poważniejszego zaburzenia, zatem wymaga wizyty u lekarza. Jeśli zaburzenia nie są gwałtowne, ale są wynikiem właśnie niewłaściwej diety, braku ruchu, można stosować naturalne preparaty wspomagające. Preparaty (za wyjątkiem kory kruszyny czy senesu) można stosować przez dłuższy czas. Babka płesznik, mielone siemię lniane, mielone nasiona kozieradki dostarczają błonnika i rozmiękczają stolec, co ułatwia jego wydalanie. Herbatka z korzenia mniszka pobudza czynność wątroby, co wspomaga wydzielanie żółci, która pomaga w trawieniu.