Ajurweda, to starohinduskie słowo, gdzie "ajur", znaczy życie, a "weda" wiedza, czyli wiedza o życiu. Ajurweda to najstarszy, liczący ponad pięć tysięcy lat system medyczny i filozoficzny, który powstał w starożytnych Indiach. Zajmuje się zdrowiem fizycznym, psychicznym i duchowym. Jego zasady do dziś nie tracą na aktualności. Uczą nas jak żyć w zgodzie z naturą i cieszyć się zdrowiem i długowiecznością. Jako jeden z niewielu systemów medycyny niekonwencjonalnej został uznany przez Światową Organizację Zdrowia. Na jego naukach przez wieki wzorują się wszystkie pokolenia.
Według ajurwedy człowiek nie jest tylko sumą narządów, lecz mikrokosmosem. Jest cząstką wszechświata.
W tej medycynie jest zgoła inne, holistyczne podejście do pacjenta niż we współczesnej medycynie. Według niej, zarówno zdrowie fizyczne, jak psychiczne i duchowe musi pozostawać w stanie równowagi. Zadaniem ajurwedy jest jej przywrócenie, gdy zostanie zaburzona. Celem leczenia jest usunięcie źródła choroby, a nie tylko jej objawów i doprowadzenie do pełnego uzdrowienia i stanu absolutnie dobrego samopoczucia. Kompleksowe leczenie polega na odnowie ciała, zregenerowaniu sił i wyciszeniu emocji. Aby uzyskać taki efekt, najpierw należy usunąć nagromadzone toksyny z organizmu za pomocą różnych metod terapeutycznych, odpowiedniej diety i ziół. W obecnych czasach ciągle słyszymy o jakichś nowych cudownych dietach, które wyleczą każdego ze wszystkich chorób, ale ajurweda wychodzi z założenia, że to co jest dobre dla jednego, dla innego może być bardzo szkodliwe. Dlatego przy doborze diety najlepiej kierować się intuicją. Zamiast szukać suplementów, mikro i makroelementów, liczenia kalorii należy wybierać te produkty, które najbardziej nam smakują, ładnie pachną, podoba nam się ich wygląd i kolor. Ciekawostką dla nas może być to, że ajurweda zaleca spożywanie słodkich pokarmów przed głównym posiłkiem. Prawdopodobnie dlatego, że zjedzenie najpierw deseru spowoduje, że szybko zaspokoimy głód i unikniemy niezdrowego przejedzenia.
Lecznictwo ajurwedy opiera się między innymi na ziołach. Wiele tysięcy lat temu wykorzystano rośliny lecznicze w profilaktyce i leczeniu problemów zdrowotnych i opracowano receptury, które stosuje się do dziś. Receptury zawierają przepisy na mieszanki z odpowiednio dobranych roślin o właściwej mocy i stężeniu na poszczególne schorzenia.
Jest to powszechnie uprawiana roślina zielna na południu Azji. W celach leczniczych wykorzystuje się głównie liście i korzenie. Zioło to charakteryzuje się wyjątkowo gorzkim smakiem. Zanim wynaleziono antybiotyki stosowano je na wszelkie zakażenia i stany zapalne. Andrographis ponadto wzmacnia odporność, odtruwa organizm, oczyszcza wątrobę, stosowany jest przy przeziębieniach.
Krzew uprawiany w Indiach i w Nepalu. Do celów leczniczych służą jagody, liście i korzenie. Ashwagandha jest ziołem o szerokim zastosowaniu, które w zasadzie mogą stosować wszyscy za wyjątkiem kobiet w ciąży. Zioło ma właściwości antystresowe, wspomaga układ nerwowy, zwiększa energię i witalność, a jednocześnie pomaga na zdrowy sen, leczy depresje, nerwice, a także jest dobrym afrodyzjakiem.
Rośnie głównie na terenach podmokłych w strefie tropikalnej i subtropikalnej Azji. Afryki, Ameryki i Australii. Od wieków stosowana przeciw depresji, przeciw bólom, przeciw stanom zapalnym, ale nade wszystko wspomaga funkcjonowanie mózgu. Wskazana szczególnie dla osób w podeszłym wieku, uczniów, studentów - poprawia pamięć i inteligencję.
Preparat ziołowy oparty na recepturach sprzed tysiącleci, składający się z około 50 cennych składników. Jest to mieszanka ziół i witamin wzmacniająca odporność, układ krążenia, układ pokarmowy i nerwowy, stosowana przy przeziębieniach i infekcjach. Jest lekiem na odmłodzenie, odżywienie i ogólne wzmocnienie ciała i dodanie sobie energii i witalności.
Zioło poprawiające libido, pracę układu moczowego, pracę wątroby, mięśnia sercowego. Jest pomocne w utrzymaniu sprawności fizycznej i umysłowej, a także w utrzymaniu należytej wagi ciała. Właściwości gokshury wykorzystują m.in. sportowcy.
W sprzedaży dostępne są herbatki, w skład których wchodzi to zioło.
Taka herbatka rozluźnia mięśnie kręgosłupa, zwiększa wytrzymałość ścięgien i więzadeł. Pomaga wszystkim, nie tylko sportowcom w poruszaniu się, także osobom starszym, osobom po wypadkach, osobom niepełnosprawnym.
Wywar z gokshury
1 łyżeczkę ziół zalać szklanką wrzącej wody. Gotować 2 - 3 minuty. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance.
To najbardziej znana od wieków indyjska mieszanka z trzech ziół (Amalaki, Bibhitaki, Haritaki). Specyfik ten ma tak wszechstronne zastosowanie, że trudno nawet wymienić jego właściwości zdrowotne. Przede wszystkim zioła wchodzące w skład Triphali:
Każde z tych trzech ziół, które wchodzą w skład Triphali jest godne tego, aby napisać kilka słów o ich niezwykłych właściwościach.
To "święte" drzewo rosnące w Indiach rodzi "niebiańskie" owoce, które zawierają ogromne ilości witaminy C. W Polsce nazywamy je indyjskim agrestem. Każdą część tej egzotycznej rośliny (kwiaty, owoce, kora i korzenie) wykorzystuje się w celach leczniczych. Substancje w nich zawarte korzystnie wpływają na stan naszego zdrowia. Amalaki pomaga w budowie nowych komórek, ułatwia trawienie pokarmów, oczyszcza organizm z toksyn, reguluje pracę wątroby i nerek, poprawia pamięć, opóźnia procesy starzenia się. Oprócz dużych ilości witaminy C dostarcza witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak: żelazo, fosfor, wapń.
Jest to duże drzewo liściaste, rośnie w południowo - wschodniej Azji. Jego cierpkie owoce są szczególnie przydatne w leczeniu chorób płuc, wątroby i dróg moczowych. Ponadto zwiększają odporność organizmu, usuwają toksyny i mają działanie antyseptyczne. Stosowane zewnętrznie pomagają w leczeniu chorób skóry, zmniejszają opuchliznę i obrzęki, a także wzmacniają włosy i wzrok.
Surowcem leczniczym są nasiona i owoce drzewa liściastego porastającego tereny południowej Azji od Indii po Nepal, Sri Lankę i Wietnam. Często rośnie w wyższych partiach gór, nawet 2000 m n.p.m. Wyróżnia się siedem odmian tej rośliny, a każda z nich zawiera w sobie wszystkie smaki oprócz słonego: gorzki, kwaśny, słodki, cierpki, ostry. Według ajurwedy roślina łącząca wiele smaków wpływa odmładzająco na wszystkie organy.
Haritaki uważane jest przez medycynę ajurwedyjską za panaceum na wszystkie choroby. Zioła te pomagają w zwalczaniu ciężkich, krwawych biegunek, nieżytów żołądka i jelit, wspomagają trawienie, hamują rozwój grzybów, pasożytów i bakterii, zapobiegają chorobom autoimmunologicznym, hemoroidom i nowotworom. Stosowane zewnętrznie leczą rany, zapalenie spojówek, zapalenie jamy ustnej i gardła.
Lekarze starohinduscy zalecali stosowanie przypraw w potrawach. Przyprawy wzbogacają smak, pomagają w trawieniu i neutralizują toksyny w organizmie. Najbardziej znane to: pieprz, imbir, kurkuma i cynamon.
Gdy za oknem szaro, zimno, pada, dobrze jest rozgrzać się smacznym i zdrowym napojem sporządzonym z niewielkiej ilości kurkumy, cynamonu i plasterka imbiru z dodatkiem miodu i soku z cytryny. Wszystkie składniki, oprócz miodu i cytryny (te dodajemy po przestudzeniu), zalać szklanką wody i chwilę gotować.
Można ten napój pić nawet codziennie, na pewno nie zaszkodzi, a pomoże w wielu przypadłościach. Jest to naturalne lekarstwo na przeziębienia, na lepsze trawienie. Pomaga także w walce z chorobą nowotworową i Alzheimera.