Podobnie jak większość chorób, zapalenie zatok może mieć przebieg ostry lub przewlekły. Ostre zapalenie zatok pojawia się najczęściej w chwili, gdy właśnie zaczynamy myśleć, że wreszcie skończyła się męczarnia z dolegliwościami grypowymi, katarem siennym czy zwykłym przeziębieniem i możemy zacząć normalnie funkcjonować. Niestety, nasze plany uniemożliwia silny ból głowy, nasilający się przy najlżejszym ruchu, a nawet w pozycji leżącej. Z nosa cieknie gęsta, ropna wydzielina, która spływa do gardła, a z ust wydobywa się nieciekawy oddech. Przy tym wszystkim jesteśmy bardzo, bardzo zmęczeni, z upośledzonym zmysłem smaku i zapachu i często wysoką temperaturą.
Przewlekłe zapalenie zatok ma bardziej łagodny przebieg, ale również uciążliwy. Utrzymuje się przez co najmniej trzy miesiące.
Oczywiście, należy udać się do lekarza, aby zdiagnozować chorobę. Doraźnie przyniosą ulgę w dolegliwościach i pomogą zwalczyć infekcję naturalne środki i sposoby, które stosowały już nasze babcie i które z powodzeniem stosuje się do dziś.
Zapalenie zatok możemy leczyć za pomocą inhalacji, ciepłych kompresów, maści rozgrzewających, herbatek ziołowych. Pamiętać też trzeba o nawilżaniu powietrza w pomieszczeniach, w których przebywamy. Jest też inny sposób, bardzo skuteczny, choć na efekty trzeba poczekać dłuższy okres, a zacząć go stosować profilaktycznie, zanim nie jest za późno. Jest to kuracja oczyszczająca olejem słonecznikowym tłoczonym na zimno. Opracował ją radziecki uczony w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w artykule Fascynujące właściwości słonecznika.
Najważniejsze, aby poczuć się lepiej, należy pozbyć się wydzieliny zalegającej w nosie. W tym celu trzeba ją rozrzedzić. Najprościej jest pić dużo dość gorących naparów z ziół lub gorący rosół. Unosząca się z nich para ułatwia oddychanie i zmniejsza dolegliwości bólowe. Można również inhalować zatoki za pomocą specjalnego inhalatora, lub po prostu pochylić się nad miską wypełnioną gorącą wodą z dodatkiem ziół lub olejków eterycznych. Głowę należy nakryć ręcznikiem i wdychać parę przez co najmniej 10 minut, uważając, aby nie przybliżyć twarzy zbyt blisko gorącej wody. Pamiętajmy, aby parę wdychać przez nos i zamknąć oczy!
Do inhalacji można wykorzystać pojedyncze zioła lub mieszanki z następujących ziół: tymianku, mięty, rumianku, szałwii, skrzypu polnego. W tym celu należy wsypać do gorącej wody ok. 50 gramów dowolnie wybranych ziół.
Dobre efekty przynosi też wdychanie pary wodnej z kilkoma kroplami olejków eterycznych, takich jak: eukaliptusowy, lawendowy, kamforowy, miętowy.
Jeżeli nie mamy akurat pod ręką ziół, możemy wsypać garść soli kuchennej lub morskiej. Inhalacje powtarzać kilka razy dziennie.
Ciepłe kompresy należy stosować kilka razy dziennie. Przed zastosowaniem trzeba sprawdzić, najlepiej na przedramieniu, czy nie są za gorące. Kompresy pobudzają krążenie krwi, przyspieszają oczyszczanie nosa z zalegającej wydzieliny, zmniejszają ból głowy.
Maść można kupić w aptekach i w sklepach zielarskich. Najlepsze są maści rozgrzewające: kamforowe, eukaliptusowe, majerankowe, sosnowe. Niewielką ilość maści delikatnie wetrzeć w okolice skroni i czoła. Wokół głowy zawiązać chustę lub nałożyć grubą, wełnianą opaskę i pozostać w domu przez kilka godzin, aby nie zaziębić powtórnie chorych zatok.
Poprawić samopoczucie możemy też olejkiem miętowym wymieszanym z olejem roślinnym. Kilka kropli olejku miętowego zmieszać z łyżką oleju roślinnego i wcierać w skronie i czoło, tylko trzeba uważać, aby olejek nie dostał się do oczu.
Cynamon oraz imbir mają właściwości rozgrzewające, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Gorąca herbata z dodatkiem cynamonu czy imbiru jest bardzo wskazana przy zapaleniu zatok; udrażnia zatkany nos, poprawia samopoczucie i zwalcza wirusy i bakterie, które wywołały tą chorobę. Pomocne są też gorące herbatki z kwiatów lipy, kopru, anyżu lub malin.
Wąchanie rozgniecionego ząbka czosnku, świeżo krojonej cebuli, chrzanu lub kminku przyczynia się do szybszego oczyszczenia nosa z zalegającej wydzieliny.
Dobrze jest też jeść czosnek, cebulę, chrzan i stosować pikantne przyprawy, np. pieprz cayenne (zawiera kapsaicynę, która poprawia ukrwienie tkanek i stymuluje włókna nerwowe). Chrzan zaś obkurcza śluzówkę, co pomaga przyspieszyć zdrowienie. O właściwościach zdrowotnych czosnku nikogo nie trzeba przekonywać, bo każdy o nich słyszał. Nieprzyjemny zapach czosnku można niwelować zieloną pietruszką, żuciem goździków lub po prostu, wkładać do potraw pod koniec gotowania.
Echinacea purpurea, czyli jeżówka, jest jedną z bardziej znanych roślin wspomagających pracę układu odpornościowego, która może pomóc zwalczyć objawy zapalenia zatok i zapobiegać im w przyszłości. W zapobieganiu infekcji są pomocne również wyżej wspomniane: czosnek, cebula, imbir, chrzan.