Szacuje się, że na cukrzycę na świecie obecnie choruje blisko 382 miliony osób i niestety, ale ciągle utrzymuje się tendencja wzrostowa. W ciągu ostatnich trzech lat liczba chorych wzrosła o 11%. W Polsce diabetyków również wciąż przybywa i jest ich około 3 miliony. ONZ uznało cukrzycę za epidemię XXI w.
Cukrzyca jest jedną z najpoważniejszych przewlekłych chorób metabolicznych. Wywołuje ją brak insuliny lub nieprawidłowe jej działanie. Insulina, to hormon wytwarzany w trzustce biorący udział we wszystkich procesach przemiany materii.
Na cukrzycę dużo częściej chorują osoby z nadwagą. Nadwaga prowadzi do nietolerancji glukozy i oporności na insulinę, co powoduje szereg powikłań: nadciśnienie, chorobę wieńcową, miażdżycę, choroby układu sercowo - naczyniowego i wiele innych. Aby ustrzec się tej choroby lub wspomóc leczenie, należy dbać o prawidłową dietę, ale przede wszystkim ograniczyć spożycie węglowodanów (szczególnie słodyczy) i starać się jeść potrawy o niskim indeksie glikemicznym (nie powodują wahań poziomu cukru we krwi).
W leczeniu już istniejącej choroby, ale też w zapobieganiu jej, pomagają niektóre rośliny. W zasadzie wszyscy je znamy, lecz nie wiemy o tym, że np. wytwarzają glukokininy - substancje, które skutecznie przeciwdziałają rozwojowi cukrzycy. Niektóre z tych roślin są smaczne i wystarczy włączyć je do codziennego menu, a z innych przyrządzić na przykład sałatkę lub herbatkę, lub po prostu używać jako przypraw do potraw. Do roślin, które stymulują wydzielanie insuliny i normalizują poziom cukru we krwi należą między innymi: cebula, owoce i liście borówki czernicy, topinambur, znamiona kukurydzy, miłorząb dwuklapowy (Gingko biloba L.), owocnia fasoli, kokoryczka wonna i wielokwiatowa, jęczmień zwyczajny, rutwica lekarska, pokrzywa zwyczajna, mniszek lekarski, kozieradka pospolita, nasiona kolendry, cynamon, pieprz cayenne. Na bazie tych roślin produkuje się leki przeciw cukrzycy i suplementy diety.
Jęczmień zwyczajny obniża stężenie glukozy we krwi. Najlepiej stosować zielony jęczmień (tygodniowe łodyżki poddane odpowiedniej obróbce) w formie proszku, w płynie lub suplementy diety. Zawiera on mnóstwo minerałów, witamin i błonnika. Najlepiej stosować go 3 razy dziennie na czczo. 1 łyżeczkę jęczmienia zalać szklanką chłodnej wody i zamieszać plastikową łyżeczką (koniecznie plastikową - tak podają na niektórych etykietach).
Rutwica lekarska, to roślina, którą wykorzystuje się do produkcji podstawowych leków w leczeniu cukrzycy. Aby sporządzić macerat należy zemleć świeżą roślinę. 2 łyżki zalać przegotowaną letnią wodą (ok. 3/4 szklanki). Pozostawić pod przykryciem na co najmniej 6 godzin. Przecedzić i pić po 1/4 szklanki 3 razy dziennie. Systematyczne stosowanie przez dłuższy okres pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
Kokoryczka wonna i wielokwiatowa. Napar z ziela kokoryczki - zalać 1 łyżkę ziela kokoryczki szklanką wrzątku, przykryć naczynie i po pół godzinie przecedzić. Pić 2 razy dziennie po pół szklanki naparu co najmniej przez miesiąc, potem kurację przerwać na 3 tygodnie, a następnie wznowić.