Sposoby na dobre trawienie

Niemal każdy Polak ma lub miewa kłopoty z trawieniem. I sami jesteśmy sobie winni. Kolki, bolesne bóle brzucha, uczucie przepełnienia, zgaga to typowe oznaki braku dbałości o nasz przewód pokarmowy. Uczucie niestrawności ustępuje zwykle po kilku godzinach.

Warto zmienić nawyki żywieniowe. Codziennie w naszym menu powinny znaleźć się:

  • produkty zbożowe, ziemniaki
  • warzywa
  • ryby, chude mięso, jajka
  • mleko oraz jego przetwory.

Nie zapominajmy o razowym pieczywie, gruboziarnistych kaszach, brązowym ryżu i makaronie razowym. Zawierają dużo błonnika, który poprawia trawienie. Pieczywo białe i drobne kasze zaleca się osobom na diecie lekkostrawnej. Przy każdym posiłku dobrze jeść warzywa, najlepiej świeże lub gotowane na parze. Starajmy się unikać produktów smażonych: są ciężkostrawne i obciążają wątrobę. Są oczywiście smaczne. Więc wówczas polecamy herbatki firmy Elanda: na trawienie i na wątrobę.

Nie dosypuj do potraw zbyt wielu ostrych przypraw, staraj się nie stosować marynat. Te rzeczy obciążają błonę śluzową żołądka i sprzyjają nadkwasocie.

Najlepiej jadać 5 razy dziennie: obfite śniadanie, obiad i kolację oraz skromne drugie śniadanie i podwieczorek. Nieregularne jedzenie i przejedzenia zaburzają trawienie. Natomiast na skutek regularnego spożywania posiłków organizm przyzwyczaja się do cyklicznego produkowania enzymów trawiennych. Tworzy się „pamięć metaboliczna”: szczyt enzymów trawiennych przypada w porze posiłków, dzięki czemu jedzenie zostaje szybko przetworzone na energię. Jeśli jemy za dużo, przewód będzie musiał napracować się dużo więcej niż ma „zaprogramowane”. Pojawi się uczucie ciężaru w brzuchu, wzdęcia.

Jeść należy powoli, staranie gryząc, dzięki czemu do żołądka trafia już rozdrobniona miazga.  Gdy staranie żujemy, wydziela się wraz ze śliną enzym amylaza, który już w ustach trafi niektóre węglowodany. Najlepiej nie popijać jedzenia, a jeśli już to niegazowaną wodą mineralną.  Dobremu trawieniu nie służy też rozmowa przy jedzeniu, bo połykamy zbyt dużo powietrza.

Ostatni posiłek zjedz na dwie godziny przed pójściem spać.

Podobne

Zaparcia u niemowląt - winne: krowie mleko
Mniszek lekarski na zaparcia
Zaparcia? Jedz potrawy z błonnikiem
zastosowanie: zaparcia

Najnowsze

Roślinne leki na cukrzycę
Zioła i inne sposoby na zatoki
Ajurweda