Mniszek - zabija zły cholesterol, poprawia poziom cukru we krwi

Inulina, jedna z substancji czynnych mniszka lekarskiego – jest rozpuszczalnym błonnikiem, obniża poziom cholesterolu, wzmacnia układ odpornościowy, utrzymuje prawidłową mikroflorę jelit, obniża poziom cukru we krwi.

Charakterystyka mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski rośnie prawie na całym świecie i jest uprawiany w Niemczech i we Francji. Mniszek lekarski rozmnaża się z nasion. Nasiona sieje się na wiosnę. Młode liście mniszka lekarskiego są zbierane na wiosnę na zdrowotne sałatki. Korzeń 2-letniego mniszka lekarskiego jest zbierany jesienią.

Mniszek lekarski

W Polsce jest rośliną pospolitą. Występuje na całym niżu i w niższych położeniach górskich.

Charakterystyczne liście ułożone w rozetę, intensywnie żółte kwiaty, które po przekwitnięciu zamieniają się w puszyste kule, chętnie rozdmuchiwane przez dzieci, mleczny sok  - te wszystkie cechy sprawiają, że mniszka nie można pomylić z żadną inną rośliną. Mniszek, zwany również mleczem lub dmuchawcem, należy do najbardziej znanych i cenionych ziół leczniczych.

W lecznictwie stosowane są zarówno liście, kwiaty, jak i korzeń mniszka. Młode liście stanowią również dodatek do sałatek.

Substancje lecznicze

Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) jest skarbnicą cennych substancji, do których zaliczamy: witaminy C, D, A oraz witaminy z grupy B, garbniki, flawonoidy, potas, magnez, krzem, żelazo, związki triterpenowe o działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, antyoksydacyjnym i przeciwmiażdżycowym, inulina, karotenoidy, laktony seskwiterpenowe o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym, przeciwgrzybiczym i antyoksydacyjnym, kwasy polifenolowe (kwas chlorogenowy, kawowy, cykoriowy), cholina i asparagina – warunkują prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego

Działanie

Inulina, jedna z substancji czynnych mniszka lekarskiego – jest rozpuszczalnym błonnikiem, obniża poziom cholesterolu, wzmacnia układ odpornościowy, utrzymuje prawidłową mikroflorę jelit, obniża poziom cukru we krwi.

Mniszek lekarski szczególnie zalecany jest w przypadku schorzeń wątroby i woreczka żółciowego – między innymi w marskości wątroby i po przebytym wirusowym zapaleniu wątroby. Ze względu na działanie moczopędne, mniszek jest pomocny w infekcjach dróg moczowych, chorobach pęcherza, nerek, kamicy moczowej. Mniszek stosowany jest w początkowym stadium cukrzycy i miażdżycy, korzystnie wpływa na zdrową cyrkulację oraz jest wspaniałym lekiem oczyszczającym i wzmacniającym krew, działa też jako środek oczyszczający organizm z toksyn. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, zalecany jest więc przy zaburzeniach trawienia, korzeń mniszka lekarskiego pobudza apetyt i ułatwia trawienie. Syrop z mniszka jest z kolei popularnym środkiem łagodzącym kaszel. Leczy również reumatyzm. U kobiet karmiących mniszek lekarski zwiększa produkcję mleka.

Mniszek lekarski to pożyteczne zioło w leczeniu brodawek, infekcji grzybicznych, owrzodzenia przewodów moczowych, zarówno liście jak i korzeń mniszka lekarskiego działają dobroczynnie na pęcherzyk żółciowy i są używane w celu zapobiegania tworzenia się kamieni żółciowych. Mówi się, że liście mniszka lekarskiego mogą pomóc w rozpuszczeniu już istniejących kamieni żółciowych. Liście mniszka lekarskiego zawierają wysoką ilość potasu, co balansuje ich funkcję jako zioła o właściwościach moczopędnych. Jest to kontrast w stosunku do leków konwencjonalnych o właściwościach moczopędnych, podczas terapii których należy brać dla równowagi potas.

Korzeń mniszka lekarskiego jest jednym z najbardziej efektywnych ziół oczyszczających. Działając głównie na wątrobę oraz pęcherzyk zółciowy pomaga w wydalaniu zbędnych produktów przemiany materii. Mniszek lekarski również pobudza pracę nerek zmuszając je do wydalania toksyn poprzez mocz. Dzięki swoim licznym właściwościom leczniczym mniszek lekarski jest używany na wiele problemów zdrowotnych, między innymi na zatwardzenia, problemy skórne (trądzik, łuszczyca), problemy reumatyczne (skaza moczanowa, zapalenie kości i stawów).

Przeciwwskazania do stosowania mniszka lekarskiego

  • U niektórych stosowanie mniszka może powodować uczulenia
  • Nie należy stosować w przypadku nadkwaśności soku żołądkowego oraz wrzodów żołądka. Mniszek może wzmagać dolegliwości.
  • W przypadku niedrożności jelit, niedrożności dróg żółciowych oraz przy ropniaku pęcherzyka żółciowego przed stosowaniem należy skonsultować się z lekarzem.

Napar z kwiatów mniszka lekarskiego

Łyżkę suszonych kwiatów zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie napar odcedzamy i pijemy kilka razy dziennie po ½ szklanki.

Wino z korzenia mniszka lekarskiego

50 g suszonego korzenia rozdrabniamy, zalewamy 0,75 l białego wina i odstawiamy na 2 tygodnie. Należy pamiętać o codziennym wstrząsaniu. Po upływie 2 tygodni wino przecedzamy przez gazę.

Syrop z mniszka lekarskiego

Syrop przygotowujemy ze świeżych kwiatów, zerwanych na początku kwitnienia. Około 250 kwiatów zalewamy litrem wody i gotujemy przez 5 minut. Odstawiamy na godzinę, po czym odcedzamy odwar. Odwar gotujemy na lekkim ogniu przez 3-5 godzin, mieszając i nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy 1 kg cukru i sok z wyciśniętej cytryny i dokładnie mieszamy. Syrop przelewamy do słoików.

Syrop miodowy z mniszka lekarskiego

Syrop leczniczy na kaszel i chrypkę

Składniki: Kwiaty z mniszka lekarskiego 1000 szt. (tylko dobrze rozwinięte żółte), Cukier 16 szklanek, Cytryna 4 szt, Woda 4 l

Surówka z mniszka lekarskiego i szpinaku

Składniki:, 20 dag liści mniszka lekarskiego (przed kwitnięciem), 20 dag szpinaku, 1 ząbek czosnku, 1 stołowa łyżka soku z cytryny, 3 łyżki stołowe oleju, miód, sól

Przygotowanie: Z soku z cytryny, oleju i odrobiny miodu zrobić sos, dodać rozgnieciony czosnek i szczyptę soli. Zalać tym liście mniszka i szpinaku.

 

Mniszek - zabija zły cholesterol, poprawia poziom cukru we krwi Mniszek

Zastosowanie w leczeniu

  • schorzenia wątroby i woreczka żółciowego (marskość wątroby, po przebytym wirusowym zapaleniu wątroby)
  • infekcje dróg moczowych
  • choroby nerek
  • kamica moczowa
  • cukrzyca
  • miażdżyca
  • zaburzenia trawienne
  • brak apetytu
  • kaszel
  • problemy reumatyczne (skaza moczanowa, zapalenie kości i stawów)
  • zwiększa laktację
  • brodawki
  • infekcje grzybiczne
  • owrzodzenia przewodów moczowych
  • kamienie żółciowe
  • zaparcia
  • trądzik, łuszczyca
  • działa oczyszczająco


Podobne

Dziurawiec zwyczajny - złoto rośnie na ugorach
zastosowanie: niepokoje, depresje, stres

Nasiona lnu - osłaniają przewód pokarmowy, walczą z zaparciami
zastosowanie: choroba wrzodowa, zaburzenia trawienne, zaparcia

Najnowsze

Lawenda - zioło na trawienie, uspokojenie, ponadto odstrasza komary i mole
Jagody acai
Zioła andyjskie i amazońskie