Cynamonowiec (Cinnamomum Scheffer)

Laski CynamonuCynamonowiec, to rodzaj roślin z rodziny wawrzynowatych. W stanie naturalnym rośnie we wschodniej i północno - wschodniej Azji. Cynamonowiec lubi ciepło i dużą wilgotność powietrza, dlatego uprawiany jest najczęściej w klimacie subtropikalnym. Największymi producentami cynamonu są Indie, Pakistan, Indonezja, Wietnam, Egipt i Brazylia. Najlepszy cynamon pochodzi z Cejlonu. Istnieje około 250 gatunków tej rośliny. Francuzi uważają, że macerat z cynamonu i wina z dodatkiem wanilii działa jak afrodyzjak. W tym celu stosowali go już w przeszłości cesarze chińscy. Od wieków cynamon był wykorzystywany do celów leczniczych. W medycynie tradycyjnej stosowano go w czasie przeziębień, nudności, biegunek i wzdęć, ale cynamon najbardziej jest znany jako przyprawa kuchenna. Znajduje powszechne zastosowanie w kuchniach całego świata. Szczególnie popularny jest w kuchni chińskiej i indyjskiej.

Charakterystyka rośliny

Są to wiecznie zielone drzewa lub krzewy o skórzastych, błyszczących liściach i niewielkich wyrastających z kątów liści kwiatach. Owoce to jagody wielkości wiśni w różnych odcieniach czerwieni, niektóre są prawie czarne.

Substancje lecznicze

W całej roślinie znajdują się gruczołki wytwarzające olejki eteryczne. Olejek i korę cynamonu wykorzystuje się jako środki lecznicze. Są bogatym źródłem błonnika, wapnia, żelaza i manganu.

Zastosowanie cynamonu

Wodne wyciągi z cynamonu regulują procesy trawienne, powstrzymują nadmierną fermentację, hamują rozwój bakterii, grzybów i pierwotniaków. Napar z cynamonu z dodatkiem miodu lub soku malinowego jest dobrym środkiem przeciwgrypowym, leczy kaszel i obniża gorączkę. Cynamon usuwa zmęczenie i działa rozweselająco. Pomaga też w oddychaniu, wzmacnia i pobudza serce, zmniejsza rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych, likwiduje zmiany trądzikowe.
Olejek i korę cynamonowca wykorzystuje się w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.

Cynamon w kuchni

Cynamon ze względu na przyjemny, lekko piekący korzenny smak i charakterystyczny aromat jest chętnie używaną przyprawą kuchenną. Znakomicie nadaje się do dań pikantnych i słodkich. Powszechnie znane i lubiane są dania z ryżu z dodatkiem cynamonu, szarlotki i kompoty z gruszek. Ale odrobina cynamonu dodana do pieczeni z jagnięciny, baraniny czy wieprzowiny zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Oczywiście można go również dodawać do deserów, ciast orzechowych, do pączków, biszkoptów i do herbaty. Bardzo ciekawy smak i aromat uzyskamy po dodaniu cynamonu do grzanego piwa i wina.

Cynamon jest jedną z przypraw, które pełnią funkcję "oczyszczania" pożywienia z wszelkich szkodliwych substancji, jest też doskonałym konserwantem żywności, więc często jest wykorzystywany w gastronomii.

Uwaga na kumarynę!

Kumaryna, to naturalna substancja aromatyczna zawarta m.in. w cynamonie. Spożywana w nadmiernych ilościach może być niebezpieczna dla zdrowia, szczególnie dla kobiet w ciąży i dzieci. Kumaryna może pochodzić również z innych źródeł, np. z kosmetyków czy lekarstw.

 

Gdzie kupić cynamon?

Mielony cynamon można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Laski cynamonu na dłużej zachowują świeżość i aromat. Przed użyciem należy je zetrzeć na tarce. Dobrej jakości laski cynamonu można zamówić w sklepie internetowym KrainaZiol.pl (cena około 12zł za 100 gram).

Napar z cynamonu

1 łyżeczkę sproszkowanego cynamonu zalać szklanką wrzącej wody.
Pić szklankę naparu 2-3 razy dziennie jako środek wspomagający trawienie, grzybobójczy, bakteriobójczy.
Można do naparu dodać miodu lub soku malinowego. Ciepły napar pomaga zwalczyć objawy przeziębień i grypy.

Ciasto z cynamonem

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 kostki masła
  • po 1/2 szklanki białego i brązowego cukru
  • 1 jajko
  • olejek waniliowy
  • 2 pokrojone jabłka
  • 5 dag włoskich orzechów
  • 2 łyżeczki cynamonu i 2 łyżki cukru (do posypania na wierzch ciasta)

Wymieszać mąkę z cynamonem, solą i proszkiem do pieczenia. W większym naczyniu wymieszać roztopione masło z białym i brązowym cukrem, dodać jajko i wanilię. Dokładnie wymieszać i wsypać przygotowaną wcześniej mąkę. Po połączeniu wszystkich składników wsypać pokrojone jabłka i orzechy, wymieszać. Wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem formy, posypać na wierzch cukier wymieszany z cynamonem. Piec w nagrzanym do 175 st.C piekarniku. Po ostudzeniu pokroić.

 

Cynamonowiec (Cinnamomum Scheffer) Cynamonowiec

Podobne

Dziurawiec zwyczajny - złoto rośnie na ugorach
zastosowanie: niepokoje, depresje, stres

Nasiona lnu - osłaniają przewód pokarmowy, walczą z zaparciami
zastosowanie: choroba wrzodowa, zaburzenia trawienne, zaparcia

Poczuj miętę do mięty
zastosowanie: zaburzenia trawienne, brak apetytu, wzdęcia

Najnowsze

Czarnuszka siewna "leczy wszystko oprócz śmierci"
Lawenda - zioło na trawienie, uspokojenie, ponadto odstrasza komary i mole
Jagody acai