Owocnia fasoli obniża poziom cukru we krwi, co może być wykorzystane w leczeniu cukrzycy, zwłaszcza w początkowych okresach choroby. Strąki fasoli mogą z powodzeniem uzupełniać inne leki przeciwcukrzycowe, a z czasem doprowadzić do zmniejszenia dawek tych leków. Niektórzy porównują siłę działania 1 filiżanki naparu z surowca z 3 jednostkami insuliny. Zastrzec należy, że decyzje o zmianach w leczeniu cukrzycy trzeba wpierw uzgadniać z lekarzem.
Fasola zwyczajna (często nazywana również zwykłą) jest to jednoroczna roślina z rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Obecnie roślina ta znana jest niemal na całym świecie. W Polsce fasola należy to grupy roślin zwanych strączkowymi. Owocem fasoli są wydłużone strąki.
Surowcem zielarskim są wydłużone strąki fasoli ( owocnia )
Strąki fasoli zawierają trójterpeny b właściwościach bakteriobójczych, kwasy organiczne, alantoinę, cholinę, inozytol, a z soli mineralnych - wolną krzemionkę.
Wyciągi ze strąków fasoli mają działanie moczopędne, mogą być używane w leczeniu obrzęków, chorobach nerek ze zmniejszonym wydalaniem moczu, kamicy moczowej, zwłaszcza fosforanowej. Obniżają one także poziom cukru we krwi, co może być wykorzystane w leczeniu cukrzycy, zwłaszcza w początkowych okresach choroby. Strąki fasoli mogą z powodzeniem uzupełniać inne leki przeciwcukrzycowe, a z czasem doprowadzić do zmniejszenia dawek tych leków. Niektórzy porównują siłę działania 1 filiżanki naparu z surowca z 3 jednostkami insuliny. Zastrzec należy, że decyzje o zmianach w leczeniu cukrzycy trzeba wpierw uzgadniać z lekarzem.
Od tysięcy lat sproszkowane strąki fasoli były używane do zasypywania ran, na oparzenia, wypryski, zmiany skórne spowodowane chorobą zwaną różą. W mieszankach przeciwcukrzycowych strąki fasoli można łączyć ze znamionami kukurydzy, rdestem ptasim, kłączami perzu, liśćmi orzecha włoskiego, zielem rutwicy lekarskiej i korzeniami łopianu, natomiast w mieszankach moczopędnych z nawłocią pospolitą, pietruszką, kwiatem chabru, konwalią, skrzypem polnym, liśćmi brzozy i owocami róży. Medycyna ludowa poleca odwary ze strąków fasoli w chorobach nerek i pęcherza moczowego, nadciśnieniu tętniczym, niewydolności serca z obrzękami i dnie. Owocnie fasoli (strąki) wchodzą w skład mieszanek ziołowych przygotowywanych przez przemysł zielarski.
3-4 łyżki rozdrobnionych strąków (ok. 20-25 g) zalać 2 szklankami ciepłej wody i powoli podgrzewać aż do zagotowania. Gotować przez 3 minuty. Po odstawieniu na 15-20 minut i przecedzeniu pić w 2-3 porcjach w ciągu dnia pomiędzy posiłkami. Odwar ten może być polecany ludziom cierpiącym na cukrzycę, nadciśnienie tętnicze i ob¬rzęki.
Składniki: 1 łyżeczka mielonych wysuszonych strąków fasoli, 1/4 l wody
Sposób przygotowania: Suszone strąki fasoli gotować krótko w wodzie, przecedzić i pić codziennie 2-3 filiżanki nie osłodzonego wywaru. Stosuje się przy cukrzycy, opuchliźnie wodnej, chronicznym reumatyzmie i ischiasu, w kamicy nerkowej, zapaleniu pęcherza moczowego, po długiej, obłożnej chorobie, przy nadmiarze białka podczas ciąży i przy chronicznych chorobach przewodów moczowych.
Wywar ze strąków fasoli z dodatkiem łyżeczki soli wykorzystuje się jako lewatywę przy opuchliźnie wodnej. Już po 10-20 godzinach następuje wydalanie z organizmu wraz z moczem nadmiaru płynu.
Składniki: 200 g suszonych strąków fasoli, 1 l wody
Sposób przygotowania: rozdrobnione strąki fasoli gotować w wodzie przez pół godziny, następnie odstawić na całą noc i przecedzić. Pić po 1 szklance wywaru co pół godziny.