Owies zwyczajny (Avena sativa L.) jest powszechnie uprawiany w strefie umiarkowanej Eurazji oraz Ameryki Północnej, pochodzi z ciepłych regionów obszaru śródziemnomorskiego.
Owies jest jednoroczną rośliną zbożową, o charakterystycznym wyglądzie kwiatostanu, którym jest wiecha złożona, odróżniającym go od innych zbóż tj. żyta, pszenicy i jęczmienia. Surowcem leczniczym jest owoc owsa, typu ziarniak (Avenae fructus).
Owoc owsa zawiera przede wszystkim węglowodany złożone, z czego 5% stanowi rozpuszczalny błonnik – β-glukan, warunkujący zastosowanie. Inne związki czynne w surowcu to proteiny – glutelina i awenina oraz flawonoidy, wspomagające działanie farmakologiczne.
Owoc owsa działa przeciwzapalnie, przeciwświądowo, zmiękcza skórę, zapobiega podrażnieniom, redukuje podrażnienia i zaczerwienienie skóry, zwiększa przepływ krwi w skórze, wspomaga gojenie ran i oparzeń, łagodzi oparzenia słoneczne.
Koloidalny ekstrakt z owsa in vitro wykazywał aktywność przeciwzapalną – hamował powstawanie i uwalnianie mediatorów stanu zapalnego, hamował aktywność enzymów biorących udział w tworzeniu czynników zapalnych. W badaniach farmakologicznych 20 i 30% koloidalny ekstrakt z owsa, stosowany w postaci dwugodzinnej okluzji w parafinie mikrokrystalicznej, chronił skórę przed czynnikami drażniącymi, zabezpieczał przed powstawaniem zaczerwienienia skóry. W badaniach klinicznych koloidalna mączka owsiana okazała się skuteczna w leczeniu wysypek jatrogennych – pacjenci zostali wyleczeni całkowicie lub częściowo, nie obserwowano efektów toksycznych. Mączka owsiana koloidalna może być też stosowana w łagodzeniu świądu wywołanego np. pokrzywką. Preparaty z przetworami z owoców owsa stymulują proces leczenia ran.
Zewnętrznie owoc owsa – stany zapalne skóry, oparzenia słoneczne i gojenie niewielkich ran (leczenie wspomagające):
Jeśli objawy utrzymują się po 1 tygodniu stosowania produktu leczniczego, należy skonsultować się z lekarzem. Zaleca się ostrożność w stosowaniu u pacjentów z chorobami atopowymi i z kontaktowym zapaleniem skóry (mogą występować niepożądane objawy ze strony skóry).
Mąka owsiana – sklepy ze zdrową żywnością lub samodzielnie zmielić spożywcze płatki owsiane.
Koloidalna mączka owsiana – https://zielonyklub.pl/maczka-owsiana-koloidalna-colloidal-oatmeal.html
dr Renata Dawid-Pać – doktor nauk farmaceutycznych, absolwentka specjalności zielarskiej Wydziału Farmaceutycznego Akademii Medycznej im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu. Ukończyła również studia podyplomowe na kierunku Chemia Kosmetyczna na Politechnice Warszawskiej.
Pracownik naukowy Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. W Katedrze Naturalnych Surowców Leczniczych i Kosmetycznych zajmowała się badaniami składu chemicznego roślin, ich zastosowaniem w fitoterapii i kosmetologii oraz opracowywaniem składu kosmetyków.
Promotorka wielu prac magisterskich o tematyce kosmetologicznej, współautorka podręczników i książek popularno-naukowych.