Morwa biała przez wielu uznawana jest za cudowny lek na zbędne kilogramy. Można przygotować z niej domowe konfitury – nalewkę, dżem, sok, herbatę lub po prostu spożywać w całości. Jest smaczna i zdrowa, ale czy naprawdę pomaga schudnąć? Postanowiliśmy to sprawdzić!
Morwa biała to nieduże drzewo liściaste, które przywędrowało do nas z Chin. Obecnie krzewy te porastają już niemal wszystkie kontynenty i bez trudu spotkamy je także w Polsce. Wystarczy wybrać się na spacer do pobliskiego parku i wypatrywać w okresie kwitnienia krzewu z owocami wyglądem przypominającym jeżyny – z tym że o białym lub kremowym zabarwieniu. Owocem morwy zajadają się ptaki i zwierzęta, ale również dla człowieka okażą się one pożyteczne. Jakie właściwości wykazuje morwa biała?
Zawiera flawanoidy, które są neutralizatorami wolnych rodników
Jest źródłem witamin: B1, B2, B6, PP
Spowalnia procesy starzenia
Pomaga spalić tkankę tłuszczową
Działa przeciwgorączkowo
Działa moczopędnie
Oczyszcza ciało z nagromadzonych toksyn
Polepsza perystaltykę jelit
Regeneruje organizm
Wspomaga leczenie kaszlu i astmy
Łagodzi zmiany wrzodowe na żołądku
Półki w aptekach i sklepach zielarskich wprost uginają się pod ciężarem różnorodnych specyfików na odchudzanie. Wiele osób, które od lat marzą o szczupłej i pięknej sylwetce i które mają w dodatku na swoim koncie nieskuteczne próby podejmowania różnorodnych diet, często dają się skusić obiecującym reklamom i sięgają po suplementy, nie bardzo zastanawiając się nad ich działaniem. To ogromny błąd, bo za każdym razem, gdy decydujemy się na zakup podobnych specyfików prozdrowotnych, powinniśmy zwrócić uwagę nie tylko na skład, ale i na możliwe działanie na organizm. Dzięki temu unikniemy niepotrzebnego rozczarowania i z większą dozą ostrożności (a może też z pewną dawką sceptycyzmu) podejdziemy do obiecanych nam cudownych efektów. Jak to zatem jest z morwą białą? Czy faktycznie pomoże nam schudnąć?
Faktem jest, że regularne picie wyciągu z liści morwy potrafi hamować aktywność enzymów, które odpowiedzialne są w naszym organizmie za rozkład i wchłanianie cukrów prostych. Co to dla nas oznacza? Same pozytywy! W ten właśnie sposób morwa skutecznie zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Teoretycznie więc dzięki morwie białej będziemy mogli pożegnać boczki i fałdki. To jednak nie koniec niespodzianek. Morwa biała hamuje także łaknienie. Ta informacja przyda się szczególnie osobom, które uwielbiają podjadać między posiłkami. Słodycze, chipsy, krakersy – dzięki herbacie z morwy możemy o nich zapomnieć.
Morwa biała to owoc przez wielu zapomniany – niesłusznie. Mięsista, pyszna i zdrowa znakomicie sprawdzi się w naszej kuchni. Z owoców morwy możemy przygotować nie tylko odchudzającą herbatkę, ale także nalewkę (popularną morwówkę), czy nawet dżem. Czy morwa pomoże nam schudnąć? Należy pamiętać, że picie morwy pomoże zredukować tkankę tłuszczową, zahamuje też łaknienie, ale nie oznacza to, że morwa wykona całą pracę za nas. Jeśli chcemy zrzucić kilka kilogramów – niezbędna będzie dieta i aktywność fizyczna.
Herbata z morwy białej
Napar z morwy jest smaczny i wyjątkowo zdrowy. Możemy stosować ją na odchudzanie bądź po prostu rozkoszować się jej wyjątkowymi walorami smakowymi. W aptekach i sklepach zielarskich bez trudu dostaniemy susz, z którego przygotujemy pyszną herbatę. Alternatywą jest oczywiście samodzielne zebranie i zasuszenie liści morwy, by w dowolnej chwili użyć ich do przyrządzenia odchudzającego naparu. Jak to zrobić? Wystarczy 1 liść umieścić w filiżance, zalać wrzątkiem i pozostawić na 3-5 minut do zaparzenia. Jeśli stosujemy morwę na odchudzanie, warto pamiętać o rezygnacji z białego cukru – do posłodzenia naparu lepiej użyć ksylitolu, stewii lub po prostu miodu.