Imbir

Kłącze imbiru jest jedną z najpopularniejszych przypraw stosowanych w Chinach, Indiach i Tajlandii. Herbata z imbirem stosowana jest na przeziębienie, napar z imbiru na mdłości, pomaga także na bóle miesiączkowe. W formie plastrów stosowany jako dodatek do Sushi.

kłącze imbiru

Imbir pochodzi z Zachodniej Azji i Oceanii. Obecnie tylko niektóre odmiany nadal występują w stanie dzikim. Imbir zawiera żelazo, wapń, fosfor, magnez oraz cynk. Z witamin głównie witaminę PP (niacyna), B2 (ryboflawina) oraz witaminę B6, czyli głównie te witaminy, które regulują pracę układu nerwowego.

Substancje lecznicze

Kłącze imbiru zawiera fenole, kwasy tłuszczowe oraz enzym zingibainę.

Właściwości lecznicze

  • ułatwia trawienie (olejek zawarty w imbirze pobudza wydzielanie śliny, soków trawiennych oraz żółci)
  • przeciwdziała zakrzepom
  • pobudza układ odpornościowy
  • łagodzi bóle miesiączkowe
  • działa przeciwzapalnie (stosowany jako lek wspomagający na reumatyzm)
  • przeciwdziała mdłościom (jest składnikiem m.in. leków na chorobę lokomocyjną)
  • działa przeciwbakteryjnie (odkaża gardło, jamę ustną, leczy stany zapalne dziąseł)
  • poprawia pamięć oraz koncentrację

Przeciwskazania

Imbir nie jest zalecany dla kobiet w ciąży a także osób chorujących na wrzody żołądka lub dwunastnicy oraz cierpiących na refluks żołądkowy.

Przepisy

Napój z imbiru na migrenę

Rozpuść 1/3 łyżki sproszkowanego imbiru w przegotowanej wodzie.

Herbatka z imbiru

Na litr wody dodajemy łyżkę potartego kłącza imbiru. Po zagotowaniu należy zmniejszyć ogień. Gotujemy przez około 20 minut. Następnie dodajemy 1-2 łyżki miodu oraz wyciskamy sok z 1-2 cytryn lub pomarańczy. Należy przecedzić i pić na ciepło lub zimno.

Taka herbatka dezynfekuje jamę ustną oraz gardło, leczy przeziębienia i poprawia krążenie.

 

Wyciąg z imbiru

4 łyżki sproszkowanego imbiru należy wsypać do 500ml soli fizjologicznej, następnie zagotować, odstawić na 30 minut oraz przecedzić. Taki wyciąg można stosować do płukania jamy ustnej, gardła, uszu oraz narządów płciowych.

Żucie kłącza imbiru

Imbir można także po prostu żuć jak gumę do żucia jak tylko poczujemy "drapanie w gardle". Żujemy niewielki plasterek surowego kłącza, jednak należy pamiętać, że to dość intensywne doznanie smakowe.

Imbir Imbir

Zastosowanie w leczeniu



Podobne

Dziurawiec zwyczajny - złoto rośnie na ugorach
zastosowanie: niepokoje, depresje, stres

Len - nasiona lnu osłaniają przewód pokarmowy, walczą z zaparciami
zastosowanie: choroba wrzodowa, zaburzenia trawienne, zaparcia

Mięta - Poczuj miętę do mięty
zastosowanie: zaburzenia trawienne, brak apetytu, wzdęcia

Najnowsze

Jeżyna fałdowana - na układ trawienny i skórę
Glistnik jaskółcze ziele - naturalny sposób na kurzajki
Prawoślaz - ziola na łagodzenie kaszlu i podrażnień w zasięgu ręki