Biegunką nazywamy częste oddawanie stolca, który ma płynną lub półpłynną konsystencję. Dochodzi do niej najczęściej po błędach dietetycznych. Wywołać ją mogą również czynniki emocjonalne, różnego rodzaju alergie oraz niektóre antybiotyki, zwłaszcza przyjmowane długotrwale. Przyczyną biegunki może być także zakażenie bakteryjne, pierwotniakowe lub pasożytnicze jelit, zespoły złego wchłaniania i trawienia oraz przewlekłe stany zapalne jelit.
Wyróżnia się biegunki o przebiegu ostrym lub przewlekłym. Początki ostrej biegunki mają gwałtowny przebieg, ale krótkotrwały i na szczęście najczęściej mijają samoistnie. Należy przede wszystkim pić dużo płynów, najlepiej obojętnych (woda niegazowana), aby nie dopuścić do odwodnienia organizmu i utraty elektrolitów. Większy problem stwarzają biegunki przewlekłe. Leczenie ich jest trudne ze względu na to, że powodem ich są różne stany chorobowe, np. przewlekłe choroby trzustki, niewydolność wątroby, stany po operacji żołądka itd.
Gdy objawy biegunki nie ustępują, a domowe sposoby nie pomagają, należy zasięgnąć porady lekarza. Przede wszystkim musimy udzielić lekarzowi wyczerpujących informacji na temat ilości wypróżnień, wyglądu stolca i wszystkich towarzyszących chorobie objawach. Dobrze jest zostawić próbkę stolca. W przypadku, gdy przyczyną biegunki są bakterie, zlecane są antybiotyki. Zaleca się również ścisłą dietę, a nawet krótkotrwałą głodówkę (1-2 dni). Wskazane jest leżenie w łóżku, picie dużej ilości wody, herbat ziołowych i zażywanie węgla medycznego. Gdy biegunka spowodowana jest nadpobudliwością nerwową należy zażywać przez kilka dni środki uspokajające.
W zwalczaniu biegunek o różnym przebiegu pomagają następujące zioła:
W/w zioła mają zastosowanie w leczeniu stanów zapalnych, gorączki, działają przeciwbólowo, ściągająco i osłaniają błonę śluzową jelit.
Działanie przeciwbiegunkowe mają także gotowane warzywa i owoce, np. gotowana marchewka lub pieczone jabłka. Ze względu na dużą zawartość pektyn produkty te zagęszczają wodniste stolce. Wspomagająco na układ trawienny działają żywe kultury bakterii znajdujące się w kefirach i jogurtach. Bakterie te wzmacniają system immunologiczny i zapobiegają przywieraniu do jelit szkodliwych bakterii.
Po 1 łyżce stołowej liści borówki czernicy i szałwii zalać szklanką wrzątku. Gotować na małym ogniu 5 min.
Pić w razie biegunki pół szklanki ciepłego wywaru co 2 godziny
Dwa kłącza pięciornika zalać litrem wody. Gotować wolno, na małym ogniu przez pół godziny. Przecedzić przez sitko.
Pić przy biegunkach, bólach brzucha i katarze jelit pół szklanki wywaru cztery razy dziennie.
2 łyżki stołowe świeżych lub suchych liści kasztanowca zalać szklanką przegotowanej wody o temperaturze pokojowej, przykryć i odstawić na 6 - 8 godzin w ciemne miejsce.
Pić przy biegunkach po trzy łyżki stołowe 4 do 6 razy dziennie. Stosuje się także na żylaki, reumatyzm, przy zapaleniu nerek i krwiomoczu.
Po 1 łyżce stołowej liści orzecha włoskiego, liścia pokrzywy, liścia babki lancetowatej, ziela mniszka lekarskiego, liścia łopianu dobrze wymieszać i zalać 2 szklankami wrzącej wody, odstawić na 30 minut. Przecedzić.
Pić przy nieżycie jelit i zatruciach, w niedoborach witamin.