Pestki dyni zawierają olej bogaty w fitosterol – cucurbitasterol, sole mineralne, błonnik, a także niewielkie ilości enzymów, żywic, cukrów i związków białkowych. Posiadają witaminy z grupy B i witaminę A i E. Znajdują się w nich także mikroelementy: selen, magnez, cynk, miedź i mangan. 100g pestek zawiera całodzienną zalecaną dawkę miedzi.
Pestki dyni pomagają walczyć z trądzikiem i opryszczką. Maja korzystny wpływ na stan włosów i paznokci.
Mogą być stosowane pomocniczo w leczeniu i profilaktyce stanów zapalnych skóry i błon śluzowych, łuszczeniu naskórka, a także przy wrzodach żołądka i niegojących się ranach. Hamują odkładanie się w tkankach złogów cholesterolu, a co za tym idzie zapobiegają miażdżycy.
Stosuje się je także jako lek przy schorzeniach pęcherza i dróg moczowych, jelit oraz przeciwko pasożytom przewodu pokarmowego (tasiemcom i glistom ludzkim).
Dzięki zawartości fitosteroli i cynku, pestki dyni stosuje się profilaktyczne przy zapobieganiu schorzeniom prostaty.
Obecność lecytyny wpływa na czynność mózgu oraz układu nerwowego. Polecane są w okresie wzmożonego wysiłku umysłowego
Ponadto wpływają na procesy przemiany materii.
Wzmacniają system immunologiczny.
Pestki dyni znajdują także zastosowanie w piekarnictwie, cukiernictwie. Stosuje się je także jako dodatek do zbożowych mieszanek ekologicznych.
Zawarte w pestkach dyni tokoferole posiadają działanie afrodyzjaku.