Ograniczyć apetyt na słodycze

Masz chęć na słodycze? Wprost nie możesz się oprzeć?

Sięgnij po chrom!

Ten mikroelement ogranicza apetyt na słodycze. Wystarczy sięgac po pieczywo razowe, pełnoziarniste, by nie cierpieć na brak chromu.

W praktyce medycznej raczej nie wykonuje się badań analitycznych, by stwierdzić niedobór chromu w organizmie. Jeśli jednak masz duży apetyt na słodycze, skarżysz się na trudności z koncentracją, odczuwasz niezrozumiałe zmęczenie, a na dodatek często biegasz do toalety, możesz cierpieć na brak chromu.

Jeśli jesz owoce, warzywa, pełnoziarniste pieczywo i mięso, na pewno chromu w organizmie masz pod dostatkiem, tym bardziej, że nie potrzebujemy go dużo. Gorzej, gdy Twoja dieta to niezbyt racjonalne odżywianie i szybkie posiłki. Wówczas powineneś sięgnąć po tabletki z chromem.

Chrom uzupełnia działanie insuliny, hormonu, który transportuje glukozę zawartą we krwi do komórek. Kiedy organizm ma wystarczająco dużo chromu, wykorzystuję insulinę i stężenie glukozy we krwi utrzymuje się na dobrym poziomie.

Objawami niedoboru chromu w organizmie jest nietolerancja glukozy, której objawami są hiperglikemia oraz cukromocz, Niedobory chromu mogą być jednym z żywieniowych czynników przyczyniających się do rozwoju cukrzycy i choroby niedokrwiennej serca. Warto pamiętać o tym, że chrom jest wydalany z organizmu, gdy jemy więcej słodyczy. Dlatego – należy ograniczyć słodycze lub przyjmować chrom.

Naukowcy uważają, że wystarczająca dzienna dawka chromu wynosi około 200 mcg. Tyle mają niektóre suplementy diety dostępne na polskim rynku. Producent podaje na opakowaniu, że 200 mcg to 83,33% dziennego zapotrzebowania.

Należy uważać, bo nadmierna podaż chromu szczególnie w preparatach farmaceutycznych, może doprowadzić do zmian na skórze i błonach śluzowych. Towarzyszy temu utrata wagi ciała, owrzodzenie żołądka, uszkodzenie wątroby.

Przyjmujemy chrom pod kontrolą lekarza lub dietetyka.

Źródłami chromu są: drożdże, wątroba cielęca, groszek zielony, pomidory, pieczywo pełnoziarniste, sery, jaja.

Podobne

Kefir, jogurt, maślanka - kwas mlekowy na dobre trawienie
zastosowanie: zaparcia

Koper włoski - poprawia trawienie
zastosowanie: zaburzenia trawienne, wzdęcia, ma działanie mlekopędne

Pestki dyni - na prostatę i... trądzik
zastosowanie: trądzik, opryszczka, zniszczone włosy i paznokcie

Najnowsze

Orkisz - cudowne ziarno
Olej rzepakowy - bogactwo kwasów Omega
Otręby owsiane – pożywne, odżywcze, bogate w kwas linolowy
zastosowanie: zapobiega miażdżycy, otyłości, cukrzycy, raka jelita grubego, obniża cholesterol, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelit