Kwas mlekowy dzięki swoim właściwościom probiotycznym wspomaga pracę jelit, wzmacnia odporność, pomaga zwalczać zaparcia.Gdy naturalna flora bakteryjna ulega zaburzeniom na skutek złej diety, liczba bakterii kwasu mlekowego zmniejsza się. Następuje rozwój chorobotwórczych bakterii gnilnych, które upośledzają motorykę jelit. W takiej sytuacji ulgę organizmowi przyniosą bakterie kwasu mlekowego. Dlatego warto co dzień pić kefir, jogurt, maślankę! Te napoje pełne są bakterii kwasu mlekowego. Bakterie te, podobnie jak błonnik, wpływają na usprawnienie perystaltyki jelit i zapobiegają zaparciom.
Kwas mlekowy, czyli kwas alfa-hydroksypropionowy jest czynnym, naturalnym kwasem organicznym. Posiada rzadko spotykane silne właściwości probiotyczne, dzięki temu znalazł szerokie zastosowanie w lecznictwie. Kwas mlekowy działa bakteriobójczo i przeciwgnilnie. Poprawia czynność wątroby, nerek i kosmków jelitowych. Zapobiega nieżytom przewodu pokarmowego, oraz stymuluje gospodarkę kwasowo-zasadową ustroju ludzkiego. Wniosek jest jeden i warto go powtórzyć: pij kefir, jogurt, maślankę.
Kwas mlekowy w kosmetyce ma działanie złuszczające, nawilżające i przeciwstarzeniowe. Reguluje on odnowę komórkową skóry, poprzez usunięcie zbędnych zrogowaciałych komórek, dzięki czemu poprawia się struktura i koloryt skóry. Zwiększa skuteczności działania innych preparatów kosmetycznych. Stymuluje produkcję ceramidów w skórze zmniejszając tym samym utratę wody ze skóry, a także podnosi poziom glikozaminoglikanów - związków, które zapewniają odpowiednie nawodnienie głębszych warstw skóry. Ponadto sprzyja lepszemu nawilżeniu skóry, która staje się bardziej elastyczna i miękka. Wpływa na produkcję kolagenu skóry, powodując zwiększenie grubości i wzmocnienie skóry właściwej, spłyca drobne zmarszczki powierzchniowe i poprawia elastyczność i jędrność skóry, jest składnikiem przeciwstarzeniowym. Jest pomocny w przypadku przebarwień i niewielkich blizn po trądziku. Odblokowuje pory skóry i działa antybakteryjnie, dzięki czemu zapobiega tworzeniu ognisk zapalnych dlatego jest pomocny przy trądziku, Polecany jest do pielęgnacji ciała i skóry włosów, pomocny w przypadku rogowacenia, łuszczenia i przesuszenia skóry.
Kwas mlekowy powstaje w produktach jest wynikiem fermentacji cukrów - laktozy obecnej w mleku, czy fruktozy obecnej w warzywach i owocach. Obecność kwasu mlekowego w mleku powoduje koagulację białek wchodzących w jego skład, na skutek czego mleko zmienia swoją strukturę i smak. Proces ten jest masowo wykorzystywany przy produkcji serów, jogurtów, kefiru i innych produktów mlekopochodnych. I to w nich kwas mlekowy występuje.Kwas mlekowy powstaje też w wyniku celowego fermentowania niektórych warzyw na przykład ogórków i kapusty. Jego duże stężenie powoduje zmianę struktury tych warzyw i nadaje im charakterystyczny smak.Kwas mlekowy może także powstawać w mięśniach. Jest to związane z procesem spalania glukozy w organizmie. W przypadku gdy do mięśni jest dostarczana wystarczająca ilość tlenu, spalanie glukozy przebiega w sposób kompletny. Natomiast gdy występuje deficyt tlenu, zaczyna się odkładać w tkance mięśniowej. Wzrastające stężenie kwasu mlekowego odbiera się jako doznanie bólu („zakwasy”) w trakcie zbyt intensywnego wysiłku.