Przyczyną zapalenia pęcherza moczowego i cewki moczowej mogą być stany chorobowe sprzyjające zaleganiu moczu w pęcherzu (zwężenie cewki moczowej), celowe zabiegi (np. cewnikowanie pęcherza), brak higieny osobistej oraz wszelkie manipulacje w obrębie cewki moczowej. Przyczyną infekcji może być również opóżnianie oddawania moczu, stosowanie wkładki domacicznej i żelu plemnikobójczego. Ryzyko zakażenia jest większe wraz z rozpoczęciem życia seksualnego. Najczęściej za zapalenie cewki moczowej odpowiadają pałeczki okrężnicy Escherichia coli i paciorkowiec kałowy Enterococcus. Zakażenia mogą także powodować kuracje antybiotykowe, niedobór estrogenów, ciąża oraz problemy z nietrzymaniem moczu. Najczęściej na choroby układu moczowego zapadają kobiety ze względu na swą budowę anatomiczną.
Choroba ta objawia się bolesnym parciem i uczuciem bólu w czasie oddawania moczu. Mocz oddajemy dosłownie co kilka minut w bardzo małych ilościach. Odczuwamy ból w dolnej części pleców, pieczenie i ból nad kością łonową. Czujemy się rozbici, mogą występować dreszcze i podwyższona temperatura.
Wychłodzenie i przeziębienie organizmu może prowadzić do zmian w ukrwieniu nerek. Jest to również przyczyną zachorowań na zapalenia dróg moczowych. Wszystkie stany zapalne muszą być skutecznie wyleczone, ponieważ konsekwencje niezbyt dokładnego wyleczenia mogą nawet po latach okazac się bardzo poważne. Zakażenia poprzez moczowody i miedniczki nerkowe szerzą się na miąższ nerek, a następnie może dojść do niewydolności nerek. W przypadku choroby należy udać się do lekarza. W leczeniu zapobiegawczym stosuje się często lek o nazwie Furagin oraz Urosept, który jest łagodniejszą, ziołową alternatywą dla Furaginu. Dawkę ustala lekarz.
2 łyżki borówki brusznicy zalać 2 szklankami wrzącej wody. Odstawić na 30 minut. Przecedzic przez sitko. Pić przy zakażeniach i stanach zapalnych układu moczowego do sześciu razy dziennie po trzy łyżki stołowe.
Napar z liści brzozy - 2 łyżki stołowe zalać 2 szklankami wrzącej wody. Pić porcjami w ciągu dnia między posiłkami.
Po łyżce stołowej mącznicy, paprotki słodkiej i skrzypu polnego zalać 2 szklankami wrzątku. Wolno gotować na małym ogniu przez 10 minut. Przecedzić. Pić przy zakażeniach dróg moczowych.
Półtorej łyżki stołowej kłączy perzu zalać 2 szklankami wrzątku. Gotować wolno na małym ogniu 7 minut. Przecedzić przez sitko. Wlać do termosu. Pić jako środek moczopędny i "czyszczący krew" pół szklanki ciepłego wywaru 3 razy dziennie w godzinę po jedzeniu.
Łyżkę stołową ziela rdestu ptasiego zaparzyć szklanką wrzątku. Parzyć pod przykryciem 10 minut. Przecedzić. Pić przy chorobach nerek, kamicy nerkowej i zapaleniu pęcherza moczowego po pół szklanki ciepłego naparu 5 razy dziennie.