Lebiodka majeranek (Origanum majorana)

Majeranek jest to gatunek rośliny należący do rodziny jasnotowatych. Pochodzi z rejonów strefy śródziemnomorskiej. Już w starożytności doceniano walory majeranku i uprawiano na dużą skalę. Obecnie w naturalnym stanie można go spotkać tylko na obszarach Libii i Egiptu poprzez Półwysep Arabski do Indii, ale uprawiany jest w wielu zakątkach świata. W Polsce majeranek jest znany najbardziej jako przyprawa kuchenna, ale w ziołolecznictwie jego właściwości są wykorzystywane do leczenia różnych schorzeń.

Charakterystyka majeranku

Majeranek jest omszony na całej powierzchni drobnymi włoskami. Nadaje mu to barwę szarozieloną. Drobne, łopatkowate listki są pokryte licznymi gruczołami zawierającymi olejki majerankowe. Na wierzchołkach rozgałęzionej łodygi wyrastają drobne, białawe kwiatki. Kwitną od lipca do października.

Substancje lecznicze

olejek eteryczny(majerankowy), flawonoidy, garbniki, saponiny, białka, witaminy i sole mineralne

Działanie lecznicze

Właściwości lecznicze majeranku chociaż znane były już od starożytności, to dopiero stosunkowo niedawno naukowo udowodniono, że stosowanie majeranku działa przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie, przeciwbólowo, moczopędnie, a szczególnie ma wpływ na poprawę trawienia i działa rozkurczowo na narządy trawienne i żółciopędne. Te właściwości powodują, że dodanie do potraw majeranku poprawia przyswajanie składników pokarmowych i likwiduje niestrawność. Świeże listki można przykładać w miejsca obrzęków, stanów zapalnych skóry i błon śluzowych. Napary z majeranku stosuje się w niestrawności, wzdęciach i biegunkach. Można też leczyć nimi zapalenie gardła, krtani i oskrzeli. W połączeniu z innymi ziołami jest pomocny w stanach zapalnych pęcherza moczowego i cewki moczowej. Olejku majerankowego można używać do inhalacji przy przeziębieniach i zapaleniu górnych dróg oddechowych. Na katar bardzo dobrym środkiem jest maść majerankowa.

 

Majeranek, to niewątpliwie jedna z najbardziej popularnych i lubianych przypraw kuchennych w naszym kraju. Dodaje się go do różnych potraw, ale przede wszystkim do dań ciężkostrawnych i tłustych. Każdy z nas zna grochówkę, zupę fasolową, żurek, flaczki. Nie sposób wyobrazić sobie, np. grochówki bez majeranku. Dodaje się go również do wszelkich tłustych pieczeni, pasztetów, wyrobów masarskich. Dodajmy więc majeranek do naszego pożywienia, wzbogaci nie tylko smak potraw, ale zadba też o nasze zdrowie.

Uprawa majeranku

Ziele majeranku, być może dobrej jakości, możemy kupić w każdym sklepie spożywczym czy na bazarze, ale przyjemniej jest patrzeć jak rośnie roślinka, którą sami posadziliśmy, wąchać, a potem zbierać owoce swojej pracy. Warto więc zarezerwować w swoim ogródku miejsce dla majeranku. W ogrodzie wybieramy miejsca nasłonecznione i osłonięte od wiatru. Nasiona siejemy pod koniec kwietnia lub na początku maja. Zanim roślinka zakwitnie musimy obciąć gałązki do wysokości ok. 5-6cm nad ziemią, wówczas ziele okazale się rozrośnie i przyniesie obfitsze zbiory, gdy kwiaty zakwitną. Ziele suszymy w ocienionym miejscu.

Maść majerankowa

Utrzeć 5g majeranku świeżego lub suszonego z 5g masła. Na następny dzień roztopić na małym ogniu i przez płótno lub gazę wycisnąć zielonkawy tłuszcz. Do tłuszczu można dodać kropelkę olejku majerankowego.
Maść jest przydatna szczególnie dla małych dzieci. Przy uporczywym katarze smarować nos na zewnątrz i od środka. Maść można stosować również zewnętrznie: na opuchnięcia i stłuczenia.

Napar z majeranku

1 łyżkę świeżych lub suszonych ziół zalać szklanką wrzątku.
Pić po pół szklanki kilka razy dziennie przy niestrawności, wzdęciach, biegunce. Przy pierwszych objawach grypy pić szklankę ciepłego naparu z dodatkiem miodu.

Intrakt ze świeżego majeranku

Rozdrobnić 100g świeżego majeranku i zalać 300ml alkoholu 40%. Macerować 10 dni, potem przecedzić.
Stosować 1 lub 2 łyżeczki w razie niestrawności, przy chorobach trzustki i wątroby.

Majeranek z kminkiem do ciężkostrawnych potraw

Zemleć 1 część majeranku i 1 część kminku. Taką mieszankę trzymać w szczelnie zamkniętym słoiku.
Dodawać do tłustych, ciężkostrawnych potraw lub zjeść pół łyżeczki proszku popijając obficie chłodnym płynem. Należy uważać, aby się nie zakrztusić.

Zastosowanie w leczeniu



Podobne

Dziurawiec zwyczajny - złoto rośnie na ugorach
zastosowanie: niepokoje, depresje, stres

Nasiona lnu - osłaniają przewód pokarmowy, walczą z zaparciami
zastosowanie: choroba wrzodowa, zaburzenia trawienne, zaparcia

Poczuj miętę do mięty
zastosowanie: zaburzenia trawienne, brak apetytu, wzdęcia

Najnowsze

Czarnuszka siewna "leczy wszystko oprócz śmierci"
Lawenda - zioło na trawienie, uspokojenie, ponadto odstrasza komary i mole
Jagody acai