Sposoby przygotowywania leków z ziół leczniczych

Leki z ziól możemy uzyskiwać na wiele sposobów. Oto słowniczek najbardziej popularnych wytworów, jakie możemy uzyskać z ziół leczniczych:

Wyciąg

rośliny, które zawierają składniki wrażliwe na wysoką temperaturę, zalewamy zimną lub letnią przegotowaną wodą. Po odpowiednim czasie podanym w przepisie, przecedzamy. Używamy według przepisów.

Odwar (wywar)

przyrządzamy z twardych części roślin: korzeni, niektórych kłączy lub kory. Składniki należy rozdrobnić, zalać zimną wodą i gotować. Zaraz po ugotowaniu wywar przecedzamy i pijemy jeszcze gorący.

Napar

odpowiednią ilość ziół, najczęściej aromatycznych, zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy pod przykryciem kilka lub kilkanaście minut. Zawsze zaparzamy na bieżaco według potrzeb.

Maceracje

najczęściej sporządzamy z ziół zawierających śluz, np.nasion lnu, korzeni prawoślazu. Zalewamy zimną przegotowaną wodą, najczęściej na 5-10 godzin. Potem przecedzamy przez sitko i lekko podgrzewamy.

Inhalacje

do wrzącej wody wlewamy kilka kropel olejków eterycznych, po czym nakrywamy głowę ręcznikiem i wdychamy parę lotną.

Nasiadówki

przyrządzamy w odpowiednio dużej miednicy gorącą wodę z dodatkiem odpowiednich ziół, np. przy żylakach odbytu.

Nalewki

przygotowujemy mieszankę ziół ze spirytusem i  wodą. Nalewka dojrzewa conajmniej kilka tygodni. Proporcje spirytusu, ziól i wody są rózne dla kazdej nalewki, zależy to od rodzaju użytych ziół.

Okłady i kompresy

zgniatamy całe zioła, świeze lub suszone, dodajemy trochę wody i robimy z tego papkę. Nakładamy ją na skórę lub pomiędzy dwa kawałki gazy i przykładamy do chorobowo zmienionego miejsca. Natomiast kompres przygotowujemy z naparu lub odwaru ziołowego. Moczymy w nim gazę i przykładamy do bolącego miejsca.

Maść

stapiamy 250 g wazeliny, następnie dodajemy 30 g ususzonych lub 90 g świeżych ziół. Wszystko powoli gotujemy przez około 2 godziny i przecedzamy.

 

Jakie części roślin leczniczych wykorzystujemy do uzyskiwania ww. leków i preparatów? Mogą to być: kwiaty, liście, kora, kłącza, jagody, korzenie, owoce, nasiona, pędy roślinne.

Składniki ziół biologicznie czynne: alkaloidy, glikozydy nasercowe, antraglikozydy, flawonoidy, saponiny, fenole i glikozydy fenolowe, kumaryny, gorycze, olejki eteryczne śluzy i węglowodany. Duże znaczenie mają również witaminy zawarte w ziołach, np. witamina C w owocach dzikiej róży, enzymy - w świeżych roślinach, sokach, np. liści pokrzywy. Istotną rolę odgrywają również składniki mineralne, w skład których wchodzą ważne dla zdrowia ludzkiego pierwiastki, np. makroelementy, takie jak: wapń, potas, fosfor, magnez, chlor, sód, siarka oraz mikroelementy jak: żelazo, cynk, jod, selen, mangan i inne.