Zaparcia? Jedz potrawy z błonnikiem

Dietę bogatoresztkową, czyli zawierającą błonnik,  warto stosować przy problemach z wypróżnianiem.  Pomaga przy zaparciach, zmniejsza poziom złego cholesterolu.

Główne działanie błonnika w diecie bogatoresztkowej to:

  • zwiększenie masy stolca – błonnik powoduje zwiększenie zawartości wody i zmiękczenie stolca. Zwiększa florę bakteryjną i  nasila procesy fermentacji. Powstający wówczas gaz zwiększa objętość stolca i poprawia jego konsystencję. Część węglowodanów nieskrobiowych (czyli błonnika) nie podlega fermentacji i pozostaje w jelicie. Gaz, zwiększający objętość stolca, podrażnia nadmiernie jelito, co poprawia jego perystaltykę, a w rezultacie naturalnie zapobiega zaparciom
  • rozmiękczanie mas kałowych – błonnik wiąże wodę. 100g ziemniaków wiąże w jelicie 40g wody; 100g marchwi lub jabłek – 70g wody, a 100g otrąb wiąże aż 450g wody.

W zaparciach stolca wskazane jest spożywanie 25-45g błonnika dziennie (węglowodanów nieskrobiowych). Można to uzyskać spożywając 0,5-3 kg owoców i warzywa dziennie lub jedząc 5 łyżek otrąb pszennych. Jedząc otręby, warto popijać je wodą. Zwiększa to objętość stolca oraz zapobiega powstawaniu wzdęć. Warto pamiętać o tym, że fityniany otrąb mogą upośledzać wchłanianie żelaza, cynku, magnezu, fosforu. Dlatego w czasie leczenia otrębami trzeba robić badania krwi i kontrolować zawartość tych pierwiastków.

Mała zawartość błonnika zwiększa stężenie cholesterolu, co powoduje ryzyko miażdżycy.  Włókna błonnika wiążą znaczne ilości kwasów żółciowych i przyspieszają ich wydalanie ze stolcem. Wtórne kwasy żółciowe i wiele związków o działaniu kancerogennym są wydalane ze stolcem. Dodatkowo, w czasie przedłużonej i bogatej fermentacji bakteryjnej powstają krótkołańcuchowe kwasy żółciowe mające działanie przeciwnowotworowe.  Dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko: zaparć stolca, hemoroidów, kamicy żółciowej, miażdżycy naczyń i otyłości.

Zawartość 5g polimerów węglowodanów nieskrobiowych (błonnika) w wybranych warzywach i owocach:

Ziemniaki         420g

Kapusta            250g

Marchew            200g

Banany            5 sztuk

Jabłka            3 sztuki

Pomarańcze        2 sztuki

Musli            80 gramów

Płatki pszenne        45 gramów

Płatki kukurydziane    35 gramów

Otręby pszenne        1 łyżka

Zastosowanie w leczeniu

  • zaparcia


Podobne

Zaparcia u niemowląt - winne: krowie mleko
Mniszek lekarski na zaparcia
Sposoby na dobre trawienie

Najnowsze

Roślinne leki na cukrzycę
Zioła i inne sposoby na zatoki
Ajurweda