Dietę bogatoresztkową, czyli zawierającą błonnik, warto stosować przy problemach z wypróżnianiem. Pomaga przy zaparciach, zmniejsza poziom złego cholesterolu.
W zaparciach stolca wskazane jest spożywanie 25-45g błonnika dziennie (węglowodanów nieskrobiowych). Można to uzyskać spożywając 0,5-3 kg owoców i warzywa dziennie lub jedząc 5 łyżek otrąb pszennych. Jedząc otręby, warto popijać je wodą. Zwiększa to objętość stolca oraz zapobiega powstawaniu wzdęć. Warto pamiętać o tym, że fityniany otrąb mogą upośledzać wchłanianie żelaza, cynku, magnezu, fosforu. Dlatego w czasie leczenia otrębami trzeba robić badania krwi i kontrolować zawartość tych pierwiastków.
Mała zawartość błonnika zwiększa stężenie cholesterolu, co powoduje ryzyko miażdżycy. Włókna błonnika wiążą znaczne ilości kwasów żółciowych i przyspieszają ich wydalanie ze stolcem. Wtórne kwasy żółciowe i wiele związków o działaniu kancerogennym są wydalane ze stolcem. Dodatkowo, w czasie przedłużonej i bogatej fermentacji bakteryjnej powstają krótkołańcuchowe kwasy żółciowe mające działanie przeciwnowotworowe. Dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko: zaparć stolca, hemoroidów, kamicy żółciowej, miażdżycy naczyń i otyłości.
Zawartość 5g polimerów węglowodanów nieskrobiowych (błonnika) w wybranych warzywach i owocach:
Ziemniaki 420g
Kapusta 250g
Marchew 200g
Banany 5 sztuk
Jabłka 3 sztuki
Pomarańcze 2 sztuki
Musli 80 gramów
Płatki pszenne 45 gramów
Płatki kukurydziane 35 gramów
Otręby pszenne 1 łyżka