Domowe i szybkie sposoby na zaparcia

Regularne ćwiczenia fizyczne i jedzenie pokarmów z dużą zawartością błonnika pomagają prawidłowo działać układowi pokarmowemu. Skutecznie walczą z zaparciami.

Działanie układu pokarmowego u poszczególnych osób może się znacznie różnić. Ale osoby, które wydają twardy stolec nie częściej niż 3 razy w tygodniu, cierpią na zaparcia.

Przyczyną zaparć są najczęściej błędy dietetyczne, pożywienie zawiera zbyt mało błonnika.

Innym powodem może być nieprawidłowe działanie wątroby.

Zaparcia mogą być także spowodowane brakiem ćwiczeń fizycznych, ciężką depresją, dużym stężeniem wapnia we krwi, rakiem okrężnicy, cukrzycą, zespołem wrażliwego jelita. Jednak, jak wspomnieliśmy, najczęstszą przyczyną zaparć są błędy żywieniowe.

Środki na zaparcia można podzielić na dwa sposoby: mocno działające środki (np. z senesem), które należy stosować nie dłużej niż 10 dni oraz pozostałe środki roślinne (siemię lniane, babka płesznik), które można przyjmować bez skutków ubocznych.

Herbatki zawierające senes to m.in. Red Slim Tea oraz Laxantia Tea. Są lekami, dlatego przed ich użyciem należy skonsultować się z lekarzem, farmaceutą lub zapoznać z ulotką dołączoną do leku.

Inne proponowane środki to: babka płesznik, suszone śliwki, korzeń mniszka.

Babka płesznik, mielone siemię lniane albo mielone nasiona kozieradki dostarczają błonnika i rozmiękczają stolec, co ułatwia jego wydalanie z przewodu pokarmowego. Preparaty te mogą być stosowane codziennie. Należy je popijać dużą ilością wody. Dużo błonnika dostarczają organizmowi suszone śliwki.

Mielone siemię lniane można kupić w wielu sklepach spożywczych, a na pewno w aptekach. Nasiona babki płesznik bez trudu dostaniemy w aptekach.

Dawkowanie babki płesznik: 1-3 łyżeczek sproszkowanych nasion dziennie, rozmieszać w soku lub w wodzie. Zamiast babki płesznik można użyć zmielone siemię lniane lub nasiona kozieradki.

Propozycja przygotowania lnu mielonego: 1 łyżeczkę lnu mielonego złocistego zalać 3/4 szklanki gorącej wody. Odczekać kilka minut, często mieszając do uzyskania kleiku. Można spożywać do 2-3 razy dziennie z dodatkiem mleka, owoców, soków, jogurtów, miodu, można też posłodzić lub posolić.

Len mielony jest również doskonałym dodatkiem do zup, pieczywa, sosów, płatków śniadaniowych. Len mielony zaparzony wodą uwalnia śluzy, które wpływają korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i jelit.

Przepisy

Dawkowanie babki płesznik

1-3 łyżeczek sproszkowanych nasion dziennie, rozmieszać w soku lub w wodzie. Zamiast babki płesznik można użyć zmielone siemię lniane lub nasiona kozieradki.

Propozycja przygotowania lnu mielonego

1 łyżeczkę lnu mielonego złocistego zalać 3/4 szklanki gorącej wody. Odczekać kilka minut, często mieszając do uzyskania kleiku. Można spożywać do 2-3 razy dziennie z dodatkiem mleka, owoców, soków, jogurtów, miodu, można też posłodzić lub posolić.