Pietruszka - roślina dwuletnia z rodziny selerowatych. Dziś sporadycznie można ją spotkać dziko rosnącą. Powszechnie uprawiana w wielu odmianach, zwykle jako roślina jednoroczna. Ze względu na jej szerokie zastosowanie w kuchni, najczęściej uprawia się pietruszkę naciową i korzeniową. Wykorzystuje sie ją do zup, sałatek, mozna dodawać ją np. do twarożku, sosów. Każda odmiana tej rośliny odznacza się cennymi własciwościami leczniczymi. Jako surowiec zielarski wykorzystuje się korzeń, liście, ale przede wszyskim nasiona.
Pietruszka zawiera: olejki eteryczne (apiol, mirystycynę, terpeny), flawonoidy, kumaryny, witaminę C (w 100 g natki pietruszki 177mg), wit. A, B i E, żelazo, potas, fosfor, magnez.
Cała roślina, zarówno korzeń, jak owoce i nać pietruszki mają działanie przede wszyskim moczopędne, lecz owoce, a szczególnie olejek w nich zawarty, działa silniej niż pozostałe jej części. Substancje lecznicze pietruszki wskazane są dla osób cierpiących na schorzenia nerek i pęcherza moczowego, anemię, reumatyzm, przy słabym wzroku. Wykazuje się też działaniem odkażającym, zmniejszającym napięcie jelit i ułatwiającym trawienie.
Zawarty w owocach olejek eteryczny - apiol wywołuje skurcze macicy i może działać poronnie, więc nie mogą go stosować kobiety w ciąży. Olejek nie jest wskazany także u osób cierpiących na stany zapalne nerek oraz u osób nadwrażliwych, ponieważ może powodować zapalenie skóry.
1 łyżkę stołową korzenia pietruszki lub 1 łyżeczkę do herbaty nasion zalać wrzątkiem. Pić kilka razy dziennie.
3 pęczki natki pietruszki, kilka orzechów włoskich, 3 łyzki oliwy miksujemy. Doprawiamy solą i zmiażdżonym ząbkiem czosnku.
Sos można przechowywać w lodówce nawet do 2 tygodni. Stosować do wędlin, makaronu oraz serów.
Natka pietruszki usuwa skutecznie zapach czosnku.