Jagody acai, czyli euterpa warzywna (Euterpe oleracea). Jest to gatunek roślin z rodziny arekowatych. Rośnie w tropikach i w strefie międzyzwrotnikowej w Południowej Ameryce. Owoce, młode pędy, części kwiatów, a nawet rdzeń młodego pnia, zwany "sercem" są do dziś podstawowym pożywieniem tubylczych plemion. Używa się ich też w tradycyjnej kuchni brazylijskiej. Z jagód acai produkuje się na dużą skalę soki, napoje, lody, alkohol, ekstrakty, suplementy diety.
Euterpa, to drzewo palmowe o wysokości ok. 15 m. Na szczycie pnia są skupione wielkie, podłużne liście, które mogą osiągnąć długość do 3,5 m. Kwiaty rośliny są biało - czerwone, a owoce, to kulista, ciemnofioletowa jagoda z dużą pestką. Jagody rosną w gronach i są podobne do winogron, tylko są mniejsze i ciemniejsze od winogron. Drzewo wydaje owoce dwa razy do roku.
Owoce acai zawierają następujące substancje lecznicze: białko, kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminy: B1, B2, B3, E, C oraz fosfor, potas, wapń, żelazo. Owoc doskonały, bo tak często nazywana jest jagoda acai, jest prawdziwą "bombą odżywczą".
Zapobiega i leczy wiele schorzeń: