Głóg

Głóg (Crataegus oxyacantha)

Charakterystyka głogu

Rodzaj roślin należący do rodziny roślin różowatych. Zalicza się do nich ok. 200 gatunków. Najbardziej znany to głóg dwuszyjkowy i jednoszyjkowy. Głóg występuje w całej Europie, Afryce Północnej i Azji. Jest rośliną ozdobną w wielu parkach i ogrodach. Rosnie równiez dziko na skraju lasów, przy drogach i na polach. Jest to ciernisty krzew o połyskujących gałązkach, liście ma ząbkowane lub klapowane. Kwiaty białe lub różowe zebrane w wielokwiatowe kwiatostany, owoce czerwone.

Głóg

W Polsce występują dwa gatunki głogu: jednoszyjkowy i dwuszyjkowy. Kwiaty zbiera się w maju, na początku kwitnienia zaś owoce we wrześniu i na poczatku pażdziernika.

Nazwa - Crataegus - pochodzi z języka greckiego, gdzie kratos oznacza siłę, zaś agein dostarczać.

Głóg znano i ceniono od zamierzchłych czasów, lecz nie wiadomo kto i kiedy wykorzystał go do celów leczniczych. Starożytni Grecy prawdopodobnie znali wzmacniające serce działanie głogu, ale bliższa prawdy jest inna wersja. Drewno głogu jest bardzo twarde, więc Grecy produkowali z niego narzędzia, a z owoców wódkę.

Zastosowanie głogu

  • niektóre gatunki wykorzystywane są jako rośliny lecznicze
  • nadają się na przetwory spożywcze
  • wykorzystywane sa jako rośliny ozdobne
  • składnik mieszanek herbacianych
  • drewno jest wykorzystywane do produkcji wyrobów stolarskich

Zarówno owoce głogu, jak liście i cały kwiatostan zwiększają ukrwienie serca.

Substancje lecznicze

  • flawonoidy
  • związki karotenoidowe i trójpenowe
  • nukleozydy: adenozyna i guanozyna
  • pochodne puryny: adenina i guanina
  • aminy
  • związki kumarynowe: eskulina, fitosterole
  • garbniki
  • witaminy C i PP

Kwiatostany głogu zawierają głównie flawonoidy. Flawonoidy są to substancje, które pełnią podstawową rolę w podtrzymywaniu serca w zdrowiu. Występują również w liściach brzozy, nasionach kasztanowca, zielu skrzypu polnego. Głóg zawiera ponadto najważniejsze flawonoidy, takie jak: rutozyd, hiperozyd, ramozyt.

Właściwości lecznicze głogu

  • wykazuje działanie tonizujące na mięsień sercowy i nieznacznie zwiększa siłę jego skurczów
  • działa rozszerzająco na naczynia wieńcowe
  • wyciągi alkoholowe z głogu wykazują działanie uspokajające
  • obniża ciśnienie krwi
  • działa rozkurczowo i moczopędnie
  • wzmacnia ściany tętnic
  • przeciwzapalnie
  • redukuje kwas mlekowy, który powstaje podczas wysiłku fizycznego

Zobacz także: zioła na serce
Zgłoś uwagi do artykułu

Jeśli chcesz otrzymać od nas odpowiedź, podaj adres e-mail:

Zastosowanie w leczeniu

Jak stosować

Odwar z głogu

2 łyżeczki kwiatostanu głogu zalać filiżanką letniej przegotowanej wody, gotowac 3 min., pić 2-3 razy dziennie. Można z dodatkiem miodu.

więcej przepisów

Podobne