Selen - silny przeciwutleniacz
Selen w organizmie spełnia rolę silnego antyutleniacza, który chroni czerwone krwinki oraz błony komórkowe przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się komórek. Ważny jest dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz tarczycy. Chroni serce przed działaniem wolnych rodników, pomaga w walce z depresją, przemęczeniem i nadmierną nerwowością. Łagodzi objawy reumatoidalnego zapalenia stawów ponieważ działa przeciwzapalnie.
Selen jest niezbędnym składnikiem organizmu i występuje we wszystkich komórkach. Najwięcej zawierają go: wątroba, nerki, trzustka.
Znaczenie selenu
Selen w organizmie spełnia rolę silnego antyutleniacza, który chroni czerwone krwinki oraz błony komórkowe przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się komórek. Ważny jest dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz tarczycy. Chroni serce przed działaniem wolnych rodników, pomaga w walce z depresją, przemęczeniem i nadmierną nerwowością. Łagodzi objawy reumatoidalnego zapalenia stawów ponieważ działa przeciwzapalnie. Selen pomaga w usuwaniu toksycznych metali ciężkich z organizmu. Działa na sprawność seksualną mężczyzn. Selen jest niezbędny do prawidłowego wzrostu. Odgrywa ważną rolę w przekazywaniu impulsów nerwowych w ośrodkowym układzie nerwowym. Selen zapobiega powstawaniu zmian nowotworowych w różnych narządach i tkankach (w szczególności wątrobie, prostacie, jelicie grubym oraz płucach). Selen jest zalecana w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych (chroni m.in. przed miażdżycą), niepłodności, zapalenia trzustki i astmy. Łagodzi objawy menopauzy. Zapobiega zaćmie oraz zwyrodnieniu plamki żółtej.
Niedobór selenu
Objawami deficytu selenu w organizmie może być ciągłe zmęczenie, bladość, osłabienie mięśni, dolegliwości stawowe, częste przeziębienia, opryszczki i stany zapalne skóry, łamliwe paznokcie, oznaki starzenia się oraz zaburzenia widzenia.
Niedobór pierwiastka w organizmie objawia się niewydolnością serca, a także objawami wola, i niedoczynności tarczycy. Może powodować choroby wątroby i trzustki. Sprzyja ograniczeniu sprawności układu odpornościowego. Niedobór selenu stwierdza się również w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów. Obniżone spożywanie selenu może być jednym z istotnych czynników zwiększających ryzyko występowania nowotworów. Niedobór u kobiet w ciąży może powodować nieodwracalne zmiany płodu, a czasami nawet poronienia. Niedobór selenu u mężczyzn może prowadzić do bezpłodności mężczyzn.
Występowanie selenu
Selen możemy znaleźć w zbożach, mięsie, jajach, nabiale, rybach (np. w tuńczyku), owocach morza, nasionach słonecznika, czosnku, cebuli, brązowym ryżu, kiełkach pszenicy, kukurydzy i zielonym groszku. Najlepiej przyswajalny jest selen pozyskiwany z drożdży. Wchłanianie selenu wzmagają niektóre białka oraz witaminy (głównie A, E, C). Działanie selenu z witaminą E przyczynia się do opóźniania procesów starzenia oraz przyspiesza regenerację komórek. Natomiast cukry proste i nadmierna ilość witaminy C obniżają wchłanianie pierwiastka.