Zanim sięgniesz po syrop, warto zapoznać się z naturalnymi sposobami na kaszel. Rośliny mogą mieć zbawienny wpływ na tą męczącą dolegliwość. Suchy i mokry należy zupełnie inaczej potraktować. Oto porady, jak łagodzić kaszel oraz przepisy na roślinne (z ziół oraz warzyw) lekarstwa.
Przy każdym rodzaju kaszlu ważne jest nawilżanie powietrza. Można ustawić w pokoju, w którym przebywa chory, nawilżacz powietrza lub rozwiesić pieluszki tetrowe czy ręczniki zamoczone w wodzie z solą (działaniącą antybakteryjnie).
Zarówno przy kaszlu suchym, jak i mokrym należy pić dużo płynów, nawet do 2-3 litrów dziennie. Pomoże nam to w odkrztuszaniu. Alkohol, kawa czy herbata nie są wskazane ze względu na to, że działają moczopędnie (wydalane są płyny z organizmu). Najlepsze są ziołowe napary i herbatki. By wzmocnić organizm, dobrze jest pić soki, które zawierają dużo witaminy C (np. z aronii czy porzeczki). Jeśli chodzi o posiłki, to dieta powinna być lekkostrawna.
Metoda pomocna przy mokrym kaszlu znana wszystkim mamom. Mimo że to u dzieci zaleca się stosowanie tej metody, przynosi ulgę chorym w każdym wieku. Zabieg jest prosty. Układamy dłoń w łódkę i, trzymając rękę w poprzek ciała, energicznie oklepujemy plecy w kierunku z dołu do góry. Oklepywanie pomaga odrywać się zalegającym śluzom i ułatwia odkrztuszanie. Przy kuracji wykrztuśnej (soki, syropy, napoje) pozwala naturalnie pozbyć się z organizmu zalegających w drogach oddechowych wydzielin.
Inhalacje ogrzewają i nawilżają górne drogi oddechowe. Zabieg ten pomaga w samooczyszczaniu się płuc i oskrzeli. Oczywiście podobny efekt można uzyskać w saunie, szczególnie jeśli uda nam się skorzystać z seansów terapeutycznych z olejkami pasującymi do objawów. Jak to działa? Para z inhalacji czy sauny nawilża śluzówki, co uodparnia je na ataki zarazków. Rozrzedza wydzielinę zalegającą w górnych drogach oddechowych, więc pomaga wyksztuszanie.
Inhalację przygotowujemy z kilku kropli aromatycznych lub szklanki naparu. Dodajemy wybrany składnik do szerokiej miski z gorącą (nie wrzącą!) wodą. Pochylamy twarz nad miską, nakrywając głowę ręcznikiem. Najlepszy efekt osiągniemy, gdy ręcznik obejmie całe naczynie. Wdychamy parę nosem, wydychamy ustami.
Olejki i napary, jakie możemy użyć do inhalacji:
Zobacz przepisy poniżej
Przygotowujemy inhalacje (jak przy kaszlu mokrym) łagodzące i nawilżające śluzówki, np. z rumianku.
Zobacz przepisy poniżej
1 łyżkę siemienia zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy pod przykryciem na 15 min. Pijemy 2 razy dziennie, aby oczyścić oskrzela z wydzieliny.
Syrop przygotowujemy ze świeżych kwiatów, zerwanych na początku kwitnienia. Około 250 kwiatów zalewamy litrem wody i gotujemy przez 5 minut. Odstawiamy na godzinę, po czym odcedzamy odwar. Odwar gotujemy na lekkim ogniu przez 3-5 godzin, mieszając i nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy 1 kg cukru i sok z wyciśniętej cytryny i dokładnie mieszamy. Syrop przelewamy do słoików.
Syrop leczniczy na kaszel i chrypkę
Składniki: Kwiaty z mniszka lekarskiego 1000 szt. (tylko dobrze rozwinięte żółte), Cukier 16 szklanek, Cytryna 4 szt, Woda 4 l
Przygotowujemy jak syrop z mniszka lekarskiego
Składniki: dwie duże cebule lub trzy średnie, sok z 1 cytryny, 10 łyżek miodu płynnego.
Cebule średnie siekamy. Wyciśnięty sok z cytryny mieszamy z miodem. Uzyskanym płynem zalewamy cebulę i zostawiamy na dobę w cieplym miejscu. Powstałą mieszaninę przecedzamy przez sitko. Syrop zamykamy szczelnie w słoiku lyb szklanej butelce i przechowujemy w lodówce do dwóch dni. Dawkujemy łyżkę (dzieciom łyżeczkę) 2-3 razy dziennie. Można podawać bezpośrednio lub dodać do połowy szklanki ciepłej wody.
Rzepę kroimy na plastry, posypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin w ciepłe miejsce. Przechowujemy w słoiku lub szklanej butelce w lodówce do dwóch dni. Pijemy 2-3 razy dziennie po łyżce.
Białą część pora podgotowujemy, wyciskamy sok przez gazę lub sitko, słodzimy do smaku (najlepiej miodem).
Sok ze świeżych liści kapusty białej, włoskiej lub czerwonej przygotowujemy w sokowirówce.
Z liści kapusty białej, włoskiej lub czerwonej wycinamy kłącza, rozgniatamy wałkiem do ciasta, butelką, tylną częścią noża. Po pojawieniu się soków przykładamy liście do klatki piersowej i zawijamy ręcznikiem. Należy pamiętać o utrzymywaniu ciepłej temperatury ciała. Okład należy zmienić po kilku godzinach.
Oczyszczone plastry owoców smażyć w syropie (miód + cukier). Gotować aż będą miękkie. Włożyć do słoików, wlać kilka kropel rumu, zakręcić i pasteryzować. Konfitura polecana przy suchym kaszlu, grypie i przeziębieniach.
1 łyżkę nasion pigwy zalać 1 szklanką gorącej wody. Odstawić na conajmniej 3 godziny, potem przecedzić. Pić po pół szklanki co 3 godziny przy zapaleniu krtani i gardła, chrypce, kaszlu, nieżycie żołądka i jelit.