Herbata oolong nazywana jest półfermentowaną, dlatego że proces fermentacji jest zatrzymywany przez suszenie liści… na patelniach.
Liście do jej produkcji nie są zbierane zbyt wcześnie, a zaraz po zerwaniu podawane są obróbce. Wykłada się je na stoły do wysuszenia. Gdy nieco zwiędną, przesypuje się surowiec do bambusowych koszy. Silnie potrząsa, by lekko otrzeć brzegi liści. Ponownie wysypuje się do przesuszenia i znowu potrząsa, aż liście przybiorą lekko rdzawą barwę, w miarę jak substancje chemiczne zawarte w liściach się utleniają.
Proces fermentacji zatrzymuje się przez szybkie suszenie liści na patelniach lub w głębokich rondlach. Cechą charakterystyczną oolongów jest to, że zawsze mają całe liście. Herbaty oolong mają walory smakowe pomiędzy zielonymi a czarnymi.
Ten typ herbaty parzy się temperaturze 90°C przez 3 - 4 minuty. Te same listki mogą być zaparzane nawet dwu-, trzykrotnie. Ważne, by parzyć je w dzbanku, gdyż liście muszą mieć dużo przestrzeni, by się rozwinąć i nasycić napój aromatem.