Chrom – pierwiastek niezbędny w przemianach glukozy we krwi

Chrom uzupełnia działanie insuliny, hormonu, który transportuje glukozę zawartą we krwi do komórek.  Kiedy organizm ma wystarczająco dużo chromu, wykorzystuję insulinę i stężenie glukozy we krwi utrzymuje się na dobrym poziomie.

Objawami niedoboru chromu w organizmie jest nietolerancja glukozy, której objawami są hiperglikemia oraz cukromocz. Niedobory chromu mogą być jednym z żywieniowych czynników przyczyniających się do rozwoju cukrzycy i choroby niedokrwiennej serca. Warto pamiętać o tym, że chrom jest wydalany z organizmu, gdy jemy więcej słodyczy. Dlatego – należy ograniczyć słodycze lub: przyjmować chrom.

Naukowcy uważają, że zalecana dzienna dawka chromu wynosi od 40 do 160 mcg.

Należy uważać, bo nadmierna podaż chromu szczególnie w preparatach farmaceutycznych, może doprowadzić do zmian na skórze i błonach śluzowych. Towarzyszy temu utrata wagi ciała, owrzodzenie żołądka, uszkodzenie wątroby. Przyjmujemy chrom raczej pod kontrolą lekarza lub dietetyka.

Źródła chromu w pożywieniu

W 100 gramach pożywienia.

  • małże - 128µg
  • orzechy brazylijskie - 100µg
  • ostrygi - 57µg
  • suszone daktyle - 29µg
  • gruszki - 27µg (czyli 1 średnia gruszka (200gram) powinna zapewnić dzienne minimum o ile założymy, że całość zostanie przyswojona)
  • krewetki - 26µg
  • mąka razowa - 21µg
  • pomidory - 20µg
  • grzyby - 17µg
  • brokuły - 16µg
  • orzechy laskowe - 12µg
  • kotlet wieprzowy - 10µg
  • żółtko jajka - 6µg

Chrom występuje także w drożdzach spożywczych, kukurydzy, kaszy oraz wołowinie.

Leki ziołowe

  • hiperglikemia
  • cukromocz
  • zapobiega rozwojowi cukrzycy
  • zapobiega rozwojowi choroby niedokrwiennej serca



Najnowsze

Orkisz - cudowne ziarno
Olej rzepakowy - bogactwo kwasów Omega
Otręby owsiane – pożywne, odżywcze, bogate w kwas linolowy
zastosowanie: zapobiega miażdżycy, otyłości, cukrzycy, raka jelita grubego, obniża cholesterol, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelit