Kasztanowiec jest to okazałe i bardzo dekoracyjne drzewo, dochodzące do wysokości 25 m. Ma krótki i gruby pień, rozwidlający się na kilka grubych konarów. Kora szarobrązowa, tafelkowato spękana. Korona wielka, gęsto ulistniona. Osiąga wiek do 200 lat. Kasztanowiec jest drzewem bardzo popularnym, sadzonym, nierzadko dziczejącym. Ma duże wymagania glebowe, ale niewielkie cieplne i świetlne.
Liście rosną naprzeciwlegle, na długich ogonkach, są palczastozłożone z 5-7 odwrotnie jajowatych listków, u nasady klinowatych, na szczycie zaostrzonych. Listki najszersze w 2/3 długości, z wierzchu słabo połyskujące, żywozielone, nagie, od spodu jasnozielone. Nerwy i kąty nerwów filcowato owłosione, unerwienie dłoniaste, ogonek rynienkowaty. Kasztanowiec ma kwiaty grzbieciste, o średnicy około 2cm, białe z żółtoczerwonymi plamami, zebrane w duże, stożkowato wzniesione kwiatostany, długości 20-30cm. Kwitną po rozwoju liści w maju i czerwcu. Owocem są kasztany, duże, połyskująco-czerwono-brązowe, z szarobiałą plamą, zwykle po 3 w kulistych, zielonych, miękkich, kolczastych pokrywach. Kasztany dojrzewają we wrześniu. Kasztanowiec nigdy nie tworzy lasu ani nie rośnie w większych skupiskach, lecz tylko pojedynczo lub po kilka. Kasztanowiec pochodzi z południowo-wschodniej Europy, Ameryki Północnej oraz Azji wschodniej. Występuje na Półwyspie Bałkańskim, a dokładniej na niewielkich obszarach północnej Grecji, Albanii, Macedonii, Serbii i Bułgarii. Leczniczym surowcem kasztanowca są kasztany, a także okazałe kwiaty stojące na drzewie, oraz kora. Dojrzałe kasztany zbiera się jesienią, rozdrabnia i suszy w przewiewie. Następnie dosusza w temperaturze około 60 ° C. Kwiaty, zebrane w czasie słonecznej pogody, suszy się w temperaturze otoczenia, zaś korę zbiera się z gałązek na wiosnę.
Surowiec zawiera wiele aktywnych substancji, m.in. kumaryny, flawonoidy, garbniki, saponiny.
W związku ze swoimi licznymi walorami dekoracyjnymi kasztanowce są bardzo popularnymi drzewami ozdobnymi, przede wszystkim parkowymi i alejowymi, rzadziej - ze względu na duże rozmiary są sadzone w ogrodach. Ich nasiona (kasztany) stanowią karmę dla zwierzyny, ale także dzięki dużej zawartości saponin są używane do wyrobu klejów, kosmetyków, mydła i innych środków piorących oraz substancji gaśniczych. Kwiaty, kora i owoce kasztanowca posiadają cenne właściwości lecznicze i są stosowane do produkcji rozmaitych leków, związanych z niewydolnością krążenia, żylakami, oparzeniami, stanami zapalnymi żołądka i jelit, artretyzmem, hemoroidami itp. Owoce, kwiaty i kora kasztanowca działają przeciwzapalnie, ściągająco i wzmacniająco na układ krwionośny. Z powodzeniem stosuje się ten surowiec wewnętrznie przy pękających żylakach, guzach krwawniczych odbytnicy, przy sklerozie i reumatyzmie, a także wykrztuśnie w zastarzałych bronchitach i zaflegmieniu płuc u nałogowych palaczy.