Skrzyp polny to jedna z najstarszych roślin na Ziemi. Rośnie w całej Europie. Jest trudnym do wyplenienia chwastem. Ale francuska klasyfikacja roślin leczniczych umieszcza skrzyp na pierwszym miejscu wśród dwudziestu roślin posiadających nadzwyczajne właściwości.
W lecznictwie ludowym ziele skrzypu ziele skrzypu (surowiec leczniczy tej rośliny) było stosowane przeciw krwotokom wewnętrznym, w chorobach dróg moczowych, jako wewnętrzny i zewnętrzny środek przeciw wypadaniu włosów.
Współczesna nauka potwierdziła, że ziele skrzypu ma działanie moczopędne, wzmacniające, przeciwkrwotoczne, uszczelniające naczynia krwionośne, krwiotwórcze, przeciwreumatyczne, pobudzające przemianę materii, przyspieszające gojenie ran, odtruwające, ściągające, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne.
Ziele skrzypu zawiera flawonoidy, substancje mineralne, związki krzemu, przede wszystkim krzemionkę.
Krzemionka jest jednym ze składników organizmu, których ubywa wraz z wiekiem. Dlatego preparaty ze skrzypem zaleca się osobom starszym. Krzemionka przyspiesza wytwarzanie tkanki łącznej, co powoduje, że złamane kości szybciej się zrastają. Krzemionka jest bardzo potrzebna kobietom w ciąży oraz kobietom karmiącym. Skrzyp zalecany jest chorym na nowotwory, bo w chorobie nowotworowej – jak podaje Teresa Lewkowicz-Mosiej w „Domowych poradach ziołowych” – krzemionka ucieka z tkanek zdrowych do chorych.
Decydując się na długotrwałą kurację skrzypem, musimy pamiętać, że wypłukuje ona witaminę B1 z organizmu. Dlatego bezwzględnie należy przyjmować witaminę B1.
odwar z suszonego ziela skrzypu przygotowuje się z 1 łyżeczki ziela, którą zalewa się szklanką wody. Potem gotuje się kilka minut pod przykryciem aż do wrzenia. Potem przecedzić. Pić 3 razy dziennie po ½ szklanki.
Jest to przede wszystkim środek moczopędny. Zaleca się go pić w kamicy moczowej, gośćcu. Pije się herbatkę w celu zatrzymania krwawienia.
Zmieszać równie ilości ziela skrzypu, korzenia łopianu, ziela nawłoci, ziel fiołka trójbarwnego i liści brzozy. Zalać 2 łyżki ziół 600 ml ciepłej wody i pozostawić na 1 godzinę do spęcznienia. Ogrzać powoli do wrzenia. Odstawić na 15 minut i przecedzić. Pić 2/3 szklanki 3 razy dziennie między posiłkami. Jednocześnie przyjmować 3 razy dziennie po jednej kapsułce witaminy A+E.