Rumianek - niezbędny w domowej apteczce

Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla L.)

Rumianek jest doskonały na wiele dolegliwości, z którymi spokojnie możemy sobie poradzić bez pomocy lekarza i drogich lekarstw. Koszyczek rumianku wspomaga trawienie, likwiduje wzdęcia, dezynfekuje rany, koi zmęczone oczy.

Charakterystyka rumianku

Rumianek jest rośliną jednoroczną o delikatnej, wzniesionej, rozgałęzionej łodydze, wysokości do 60cm. Liście ma zielone, delikatne, pierzastodzielne. Kwiaty zebrane w koszyczki, dwubarwne – żółto-białe. Dziko rosnący rumianek kwitnie od maja do późnej jesieni. Po przekwitnięciu kwiaty wiążą się w drobne, szarobrunatne owoce. Cała roślina odznacza się typowym, intensywnym, przyjemnym aromatem.

Rumianek występuje w całej Europie, Azji, Ameryce Północnej i Australii.

Rumianek pospolity

Nazwa rodzajowa Matricaria wywodzi się od łacińskiego mater – matka lub matrix – macica i nawiązuje do stosowania rośliny w chorobach kobiecych.

Rumianek był znany już w starożytności. W Egipcie ceniono go za jego działanie kojące, chłodzące i przeciwgorączkowe. W krajach dalekiego wschodu dodawano go do mieszanek erotycznych. O rumianku pisał już Hipokrates. Przez wieki jest wykorzystywany przez medycynę ludową w chorobach kobiecych, chorobach żołądka i jelit oraz zewnętrznie na różnego rodzaju owrzodzenia, skaleczenia. We Francji do dziś stosuje się go jako odtrutkę na papierosy, kawę i alkohol.

Rumianek jest znanym i cenionym lekiem ziołowym. Uprawiany na plantacjach i zbierany ze stanu naturalnego. Jako surowiec zielarski służą tylko koszyczki kwiatowe.

Substancje lecznicze

Rumianek zawiera do 1,5% olejku eterycznego (a w nim chamazulen działający przeciwalergicznie). W koszyczkach znajdują się flawonoidy, kumaryny, terpeny, kwasy organiczne, gorycze, żywice, spiroeter, cholina, bardzo cenna dla zdrowia witamina C i sole mineralne (potas, mangan).

Koszyczek rumianku jest składnikiem wielu preparatów i mieszanek leczniczych, np. Azulan, w którego skład wchodzi chamazulen.

Działanie

Najpopularniejszą postacią leku jest napar. Występuje jako składnik wielu mieszanek ziołowych. Działa napotnie, przeciwzapalnie w stanach zapalnych dróg moczowych. Stosuje się go do leczenia biegunki i zaburzeń trawiennych, ponieważ wzmaga wydzielanie żółci, pobudza wytwarzanie soków trawiennych, działa rozkurczowo, przeciwbakteryjnie i likwiduje wzdęcia. Napar stosuje się także zewnętrznie do przemywania zainfekowanych ran, krost i owrzodzeń oraz oparzeń. Doskonały specyfik stosowany na okłady w zapaleniu spojówek. Ze względu na właściwości lecznicze i aromatyczne koszyczek rumianku jest składnikiem wielu kosmetyków; płynów do kąpieli, kremów, maseczek, past do zębów, balsamów. Szczególne zastosowanie ma w kosmetykach dla dzieci i niemowląt. Delikatnie działa na wrażliwą skórę, nie powodując podrażnień i uczuleń. Rumianek stosowany jest także do wytwarzania likierów.

Przetwory z kwiatów rumianku stosowane w zalecanych dawkach nie wywierają szkodliwego działania nawet u niemowląt, są wręcz zalecane przez lekarzy na kolki jelitowe, przeziębienia i do przemywania delikatnej skóry.

Napar rumiankowy: 1 łyżeczkę ususzonych koszyczków kwiatowych zalewamy 1 szklanką wrzącej wody i parzymy pod przykryciem około 15 minut, następnie przecedzamy i pijemy 2 – 3 razy dziennie po 2/3 szklanki. Ten sam napar można stosować zewnętrznie do płukania jamy ustnej, irygacji, okładów, tamponów i w postaci aerozolu.

Zioła w schorzeniach wątroby: zmieszać po 25 g kwiatów rumianku, rozdrobnionej kory kruszyny, liści mięty pieprzowej, ziela drapacza lekarskiego, ziela dziurawca, ziela fiołka trójbarwnego i ziela krwawnika. Zalać 1 ½ łyżki mieszanki w termosie 1 ½ szklanki wody wrzącej. Zamknąć i odstawić na 1 godz. Pić 2/3 szklanki rano na czczo i wieczorem przed snem w stanach po wirusowym zapaleniu wątroby jako środek przeciwzapalny, odtruwający, przeciwskurczowy, żółciopędny oraz pobudzający trawienie i łagodny moczopędny.

Przeciwwskazania

Ruminek może być stosowany nawet u niemowląt. Powinny go unikać jedynie osoby ze stwierdzoną alergią na rumianek.

 

Literatura
T. Stanek, D. Tyszyńska-Kownacka „Zioła w polskim domu”, Wydawnictwo WATRA, Warszawa 1991.
A. Ożarowski, W. Jaroniewski „Rośliny lecznicze”, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1987.
M. E. Senderski „Prawie wszystko o ziołach”, wyd. Mateusz E. Senderski, Podkowa Leśna 2007.
A. Sarwa „wielki leksykon roślin, Książka i Wiedza, Warszawa 2001.

 

 


Zgłoś uwagi do artykułu

Jeśli chcesz otrzymać od nas odpowiedź, podaj adres e-mail:

Zastosowanie w leczeniu

Jak stosować

Napar dla dzieci

łyżkę stołową kwiatów rumianku zaparzyć szklanką wrzątku. Parzyć pod przykryciem 15 min. Przecedzić przez sitko. Podawać przy kolce jelitowej u niemowląt i dzieci 1/4 szklanki ciepłego naparu 3 razy dziennie.

Napar na trawienie

Dwie łyżki stołowe kwiatów rumianku zaparzyć pół litrem wrzątku. Parzyć pod przykryciem 15min. Przecedzić przez sitko.

Pić przy bólach brzucha, wzdęciach i zatruciach pół szklanki ciepłego naparu pięć razy dziennie.

Napar na przeziębienie

Po łyżce stołowej ziela i kwiatów rumianku zaparzyć szklanką wrzątku.Parzyć pod przykryciem 15 min. Przecedzić przez sitko.

Pić przy przeziębieniach pół szklanki ciepłego naparu 3 razy dziennie. Można dodać łyżeczkę soku malinowego lub z czarnego bzu.

Napar na bóle żołądkowe

Po łyżce stołowej rumianku, mięty i szałwii zaparzyć szklanką wrzątku. Parzyć pod przykryciem 10 min. Przecedzić przez sitko.

Pić przy bólach żołądkowych zwłaszcza u dzieci 1/2 ciepłego naparu co dwie godziny.

Napar na nerwicę

Sto gramów koszyczka rumianku, po 50 gramów: kozłka lekarskiego,kwiatostanu głogu, korzenia arcydzięgla i liści melisy oraz po 20 gramów kwiatów lawendy i szyszek chmielu dobrze wymieszać.Łyżeczkę mieszanki zaparzyć wrzątkiem (1 szklanka). Parzyć pod przykryciem pół godziny. Przecedzić. Pić przy nerwicy serca szklankę gorącego naparu rano i przed snem.

Napar na ból głowy i migrenę

Po 100 g koszyczka rumianku i kwiatostanu lipy, po 50 g liści melisy, ziela dziurawca, liści mięty pieprzowej,ziela jemioły i ziela nostrzyka dobrze wymieszać. Łyżeczkę mieszanki zaparzyć szklanką wrzątku. Parzyć pod przykryciem 20 min. Przecedzić.

Pić przy bólach głowy i migrenie szklankę ciepłego naparu rano i wieczorem.

Napar rumiankowy

1 łyżeczkę ususzonych koszyczków kwiatowych zalewamy 1 szklanką wrzącej wody i parzymy pod przykryciem około 15 minut, następnie przecedzamy i pijemy 2 – 3 razy dziennie po 2/3 szklanki.

Zioła w schorzeniach wątroby

zmieszać po 25 g kwiatów rumianku, rozdrobnionej kory kruszyny, liści mięty pieprzowej, ziela drapacza lekarskiego, ziela dziurawca, ziela fiołka trójbarwnego i ziela krwawnika. Zalać 1 ½ łyżki mieszanki w termosie 1 ½ szklanki wody wrzącej. Zamknąć i odstawić na 1 godz. Pić 2/3 szklanki rano na czczo i wieczorem przed snem w stanach po wirusowym zapaleniu wątroby.

 

 

Podobne