Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus) pozytywnie wpływa na pracę wątroby przez pobudzenie wydzielania żółci. Przyspiesza eliminację wraz z żółcią szkodliwych substancji z organizmu i reguluje procesy trawienia. Wspomaga też walkę ze złym cholesterolem. Z karczochów produkuje się suplement diety – Hepatochol (producent Elanda).
Karczochy to wieloletnia roślina zielona z rodziny złożonych pochodząca z północnej Afryki i południowej Europy.
Była znana i ceniona w starożytnym Rzymie, Grecji i Egipcie. Obecnie uprawiana również w Hiszpanii, Francji, Niemczech, Szwajcarii, oraz południu Stanów Zjednoczonych. Surowcem zielarskim są liście odziomkowe i łodygowe. Do celów spożywczych zrywa się przed kwitnieniem koszyczki kwiatowe, które po ugotowaniu i polaniu sosem stanowią smaczną i popularną jarzynę, szczególnie w krajach śródziemnomorskich.
Karczoch jest warzywem o niskiej zawartości kalorii, ale nie ma za wiele witamin, poza śladową ilością witaminy C i E. Nieco więcej ma za to sodu, potasu, wapnia, fosforu i magnezu. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu i kalorii, karczoch zapobiega odkładaniu się nadmiernej ilości cholesterolu i dobrze działa na układ pokarmowy i krwionośny.
Wartość odżywcza karczochów nie jest zbyt duża, ale są cenione ze względu na zawartość cukru inuliny, który może być spożywany przez chorych na cukrzycę. Jest także polecany dla chorych ze schorzeniami wątroby.
Z karczochów produkuje się suplement diety – Hepatochol (producent Elanda).
Karczoch jest również źródłem flawonoidów (luteolin, apigenin). Ekstrakt z liści karczocha ma właściwości hepatoprotekcyjne, przeciwdrobnoustrojowe oraz redukujace poziom cholesterolu.
Wykazano również silne działanie przeciwutleniające ekstraktu z karczocha.
Karczocha oraz preparatów zawierających wyciąg z karczocha nie powinny zażywać: