Jarząb pospolity (Jarzębina)

Jarząb jest powszechnym drzewem klimatu umiarkowanego. W Polsce występuje w lasach, przy drogach, sadzi się go w parkach i ogrodach. Owoce jarzębiny są pomarańczowo szkarłatne, w smaku są gorzkawe. Owoce dla celów leczniczych zbiera się w pełnej dojrzałości, przed przymrozkami. Nie należy jej zbierać  w wilgotne dni, ale w suche i słoneczne. Do celów kulinarnych po owoce jarzębiny najlepiej wybrać się po pierwszych przymrozkach, bo wówczas owoce są mniej gorzkie.

Owoce jarzębiny zawierają kwasy organiczne, gorycze, garbniki, sole mineralne (potas, sód, magnez, miedź), cukry oraz prowitaminę A, a także witaminy B, C, E, PP oraz K. Jarzębina ma działanie moczopędne, przeciwzapalne, ściągające. Dzięki zawartej w niej witaminie C używana jest przy awitaminozie,  a witamina PP – przeciwdziała sklerozie. Owoce stosuje się czasami w stanach zapalnych nerek i w kamicy nerkowej, w zaburzeniach krążenia i trawiennych.

Jarząb pospolity - jarzębina

W warunkach domowych jarzębinę można stosować przy niedomaganiach nerek, wątroby i pęcherzyka żółciowego. Jarzębinę stosuje się także dla wzmocnienia pracy serca i przeciw sklerozie.

Uwaga! Spożywanie świeżych owoców jest niewskazane, ponieważ może powodować biegunki i wymioty. To za przyczyną kwas parasorbowy, który rozpada się podczas suszenia i gotowania. Jarzębina do herbaty jest doskonała na poprawę trawienia.

Jarząb pospolity (Jarzębina) Jarząb pospolity

Zastosowanie w leczeniu



Podobne

Dziurawiec zwyczajny - złoto rośnie na ugorach
zastosowanie: niepokoje, depresje, stres

Nasiona lnu - osłaniają przewód pokarmowy, walczą z zaparciami
zastosowanie: choroba wrzodowa, zaburzenia trawienne, zaparcia

Poczuj miętę do mięty
zastosowanie: zaburzenia trawienne, brak apetytu, wzdęcia

Najnowsze

Czarnuszka siewna "leczy wszystko oprócz śmierci"
Lawenda - zioło na trawienie, uspokojenie, ponadto odstrasza komary i mole
Jagody acai