Sencha - herbata zielona prasowana na parze

Sencha – zielona herbata działa pobudzająco na organizm. Zawiera uaktywniające centralny układ nerwowy purynę, kofeinę, teobrominę i teofilinę. Posiada cenne dla zdrowia witaminy, przeciwutleniacze i flawonoidy.

Charakterystyka Sencha

Sencha to wysokiej jakości zielona herbata, która nie ulega procesowi fermentacji.

Zaraz po zerwaniu  i zgromadzeniu wyselekcjonowanych listków, zostaje poddana procesowi suszenia. Dzięki temu zachowuje wiele cennych składników takich jak polifenole, które w naturalny sposób opóźniają proces starzenia się. Oprócz nich zawiera  mikroelementy: wapń, fluor, żelazo, potas sód i cynk, witaminy A, B1,B2, C, E, K oraz teinę i liczne olejki eteryczne.

Katechiny i taniny zawarte  w herbacie Sencha mają silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu wymiatają wolne rodniki, przyczyniające się do rozwoju raka. Polifenole, do których należą katechiny, chronią także nasz organizm przed wieloma schorzeniami.

Sencha – zielona herbata posiada wiele właściwości leczniczych. Obniża poziom cholesterolu, pomaga w walce z nadwagą oraz wzmacnia kości. Ma łagodne działanie stymulujące układ krążenia oraz zapobiega zwężaniu się naczyń krwionośnych.

Polecana jest diabetykom, ponieważ zawiera goryczki, które zapobiegają wzrostowi poziomu we krwi, regulują wydzielanie żółci, pobudzają apetyt i ułatwiają trawienie, nasilając przy tym procesy redukcji tkanki tłuszczowej. Polifenole obecne w herbacie przyspieszają zamianę tłuszczu w energię, co wiąże się z systematyczną utrata wagi. Dlatego Sencha jest polecana dla osób z nadwagą.  Jej odchudzające właściwości potwierdziły badania prowadzone na Uniwersytecie Genewskim.

Herbatę Sencha należy parzyć nie dłużej niż 3 minuty wodą ostudzoną do temperatury 80 stopni Celsjusza. Parzona w odpowiednich warunkach ma swój jedyny, niepowtarzalny smak i aromat.

Najnowsze

Herbata Yunnan – wyśmienita herbata zielona, pyszna herbata czarna
Herbata zielona oolong - herbaciany rarytas
Herbata czerwona pu-erh - zabójca tłuszczu
zastosowanie: zaburzenia trawienia, wysoki poziom cholesterolu, wysokie ciśnienie krwi