Legenda głosi, że herbatę zieloną po raz pierwszy wypił chiński cesarz około 2700 r. p.n.e. Siedział pod herbacianym krzewem i kilka listków wpadło mu do czarki z gorącą wodą. Być może przypadek sprawił, że tak powstał jeden z najzdrowszych napojów świata.
Herbata zielona powstaje w dość prosty sposób. Po zerwaniu liście są blanszowane. Blanszowanie, czyli ogrzewanie na parze, niszczy enzymy i drobnoustroje, które mogłyby spowodować ferementację, bo tak mogłaby powstać herbata czarna. Dzięki temu, że zielona herbata nie przechodzi ferementacji zawiera najwięcej polifenoli ze wszystkich herbat. Warto wiedzieć, że herbata biała jest odmianą zielonej, tyle że zbieranej z samych szczytów herbacianych pączków.
"Cudotwórcą" w herbacie zielonej jest polifenol o symbolu EGCG (galusan epigalokatechiny). Niektórzy naukowcy uważają, że może być jak dotąd najażniejszą odkrytą substancją antyrakową. EGCG powstrzymuje rozmnażanie komórek nowotworowych. EGCG nie niszczy przy tym zdrowych komórek. Inne badania pokazują, że polifenol hamuje wytwarzanie urokinazy, enzymu, który komórki rakowe powstrzymują, by móc się rozwijać.
U osób stale pijących zieloną herbatę zmniejsza się ryzyko zachorowania na raka. W Chinach przeprowadzono badania, w wyniku których okazało się, że Chińczycy obojga płci, którzy pili zieloną herbatę raz na tydzień przez 6 miesięcy znaczniej rzadziej zapadali na nowotwory złośliwe odbytu, trzustki i okrążnicy. Najprawdopodobniej zielona herbata ogranicza też ryzyko zachorowania na inne nowotwory.
Aby w pełni skorzystać z działania polifenoli, warto wypijać nawet do 4 filiżanek zielonej herbaty dziennie. Nie stwierdzono, by zielona herbata miała jakiekolwiek skutki uboczne. Jedynie osoby wrażliwe na działanie kofeiny powinny spożywać ją z umiarem.
Uwaga! Herbaty zielonej w znacznej ilości nie powinny pić kobiety planujące dziecko oraz panie w ciąży. Zwiększa się ryzyko urodzenia dziecka z rozszczepieniem kręgosłupa i innymi zaburzeniami układu nerwowego. Ma to związek z EGCG, który hamuje rozwój komórek w początkowej fazie rozwoju.
Sposób przygotowania: do czajniczka wsypać herbatę w proporcji 1 łyżeczka na osobę. Zalać przegotowaną wodą o temperaturze 85 stopni Celsjusza i parzyć od 2 do 3 minut. Przed nalaniem do filiżanek napar należy dokładnie wymieszać.