Herbata czerwona pu-erh - zabójca tłuszczu

Czerwona herbata Pu-Erh znana jest w Chinach od czasów dynastii Tang (od 1700 r p.n.e). Pochodzi z prowincji Yunnan w południowych Chinach. Pu-Erh istnienie swoje zawdzięcza przypadkowi - powodzi w czasie której zbiory zamokły. Przeniesiono je do górskich jaskiń do wyschnięcia i zapomniano o nich. Znaleziona po latach nie zachęcała do konsumpcji, ale szybko odkryto jej walory dietetyczne.

Charakterystyka czerwonej herbaty

Specyficzną recepturę jej wytwarzania do dziś utrzymuje się w tajemnicy. Herbata czerwona znana jest ze swojego charakterystycznego i niepowtarzalnego smaku i aromatu, uzyskanego w wyniku procesu podwójnej fermentacji dzięki czemu brzegi i koniuszki jej liści zyskują czerwony kolor. Dojrzewa w ciemnych grotach i wraz z upływem czasu nabiera swoich właściwości. Najlepsze i zarazem najdroższe czerwone herbaty dojrzewają w tajemniczych grotach przez około 60 lat.

Czerwona herbata Pu-Erh produkowana jest metodą tradycyjną, lecz także jedyną w swoim rodzaju. I chociaż od czasów dynastii Tang minęło już wiele wieków, nie wiadomo właściwie, jak dokładnie przebiega proces jej produkcji.

Naukowcy twierdzą, że czerwona Pu-Erh zyskuje swoje lecznicze właściwości i niepowtarzalny aromat dzięki procesowi fermentacji. Jej zdrowotne działanie jest tym skuteczniejsze, im dłużej pozwala jej się dojrzewać w odpowiednich warumkach. Różni ją to od pozostałych herbat, które powinny być możliwie świeże.

Istnieje 10 kategorii jakościowych tej czerwonej herbaty. Najlepsza jest liściasta, która ma delikatny aromat i dużą skuteczność działania. Herbaty gorsze jakościowo poznamy po zdecydowanie gorszym aromacie. Uzdrawiające działanie nie będzie również tak skuteczne jak w przypadku lepszego gatunku.

Substancje lecznicze

Herbata czerwona Pu-Erh zawiera wiele związków biologicznie czynnych: alkaloidy, flawonoidy, aminokwasy, wapń, magnez, żelazo, selen, oraz witaminę E.

.

Działania

Badania prowadzone na uniwersytetach we Freiburgu i Heidelbergu oraz w Paryżu dowodzą, że Pu-Erh:

  • wspomaga pracę wątroby,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • poprawia krążenie
  • oczyszcza organizm,
  • reguluje działanie układu pokarmowego,
  • skutecznie walczy z nadwagą,
  • przyspiesza trawienie alkoholu i łagodzi skutki jego spożycia,
  • wzmacnia organizm,
  • pomaga w koncentracji,
  • poprawia pamięć,
  • wpływa pozytywnie na nastrój,
  • ma właściwości moczopędne.

Amerykanie nazywają Pu-Erh "słynnym mordercą tłuszczu". Ta drastyczna nazwa dokładnie określa działanie Pu-Erh. Badania prowadzone z kolei w paryskiej klinice niezbicie dowodzą, że 88% pacjentów pijących regularnie tę herbatę w ciągu miesiąca straciło 3,2 kg do 10,8 kg. Zaciekawić może fakt, że utrata wagi nastąpiła przy normalnym sposobie odżywiania. Jednak znacznie ważniejsze jest to, że spadek wagi się utrzymywał. Można więc tu mówić niejako o naturalnym sposobie odchudzania.

Jeżeli chcemy np. obniżyć poziom cholesterolu, a nie należymy do osób mających kłopoty z nadwagą, nie musimy obawiać się Pu-Erh. Ta czerwona herbata atakuje bowiem jedynie zbędne pokłady tłuszczu w naszym organizmie.

Czerwona Pu-Erh wspomaga pracę wątroby i nie tylko. Tak twierdzą francuscy lekarze, którzy postanowili przetestować jej skuteczność działania osobiście. Pili Pu-Erh po spożyciu więcej niż symbolicznej lampki szampana. Wyniki badań wykazały, że po dwu godzinach poziom alkoholu obniżył się o 0,45 promila. Lekarzy ucieszył fakt, że powróciła utracona jasność umysłu.

Aby herbata oddała wszystko to, co w niej najlepsze, zaparzajmy ją klasycznie. Na jedną filiżankę używamy niepełną łyżeczkę liści Pu-Erh. Zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 3-5 minut, w zależności od osobistych upodobań. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści.

Chińczycy piją tę herbatę bez żadnych dodatków. Jeżeli będziemy chcieli ją osłodzić, pamiętajmy, że w białym cukrze niektóre uzdrawiające właściwości tej herbaty po prostu giną.

Specjaliści zalecają pić 3-5 filiżanek dziennie czerwonej herbaty, która ogrzeje nasze ciało, przepędzi zły humor.

Przepisy

Na jedną filiżankę używamy niepełną łyżeczkę liści Pu-Erh. Zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 3-5 minut, w zależności od osobistych upodobań. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści.

Herbata czerwona pu-erh - zabójca tłuszczu

Zastosowanie w leczeniu

  • zaburzenia trawienia
  • wysoki poziom cholesterolu
  • wysokie ciśnienie krwi
  • nadwaga
  • wzmacnia organizm
  • zaburzenia koncentracji
  • poprawia pamięć
  • wpływa pozytywnie na nastrój
  • ma właściwości moczopędne

 



Podobne

Ostrokrzew paragwajski, czyli yerba mate
Herbata zielona sencha - jedna z najlepszych herbat zielonych
Gunpowder - herbata zielona
zastosowanie: zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka, reguluje działanie kwasów żołądkowych, zaburzenia trawienia

Najnowsze

Herbata Yunnan – wyśmienita herbata zielona, pyszna herbata czarna
Herbata zielona oolong - herbaciany rarytas
Sencha - herbata zielona prasowana na parze