Gunpowder - herbata zielona

Dlaczego nazwa gunpowder - proch strzelniczy?

Prawdopodobnie dlatego, że w niedługim czasie po pojawieniu się prawdziwego prochu strzelniczego, pojawiła się ta herbata, wyglądem przypominająca szarawe ciemne kulki jakie były używane w pierwszych pistoletach. Innym wytłumaczeniem może być fakt, że małe kulki zalane gorącą woda "eksplodują" i powoli zamienią się w liście.

Nazwa tej wspaniałej jakości herbaty pochodzi od ciasno zwiniętych w kulki listków herbaty, które przypominają proch strzelniczy. Maleńkie kulki rozwijają się w gorącej wodzie dając zielonkawo miedziany napar o nieco cierpkim smaku. Dzięki swojemu procesowi produkcji, objętość pudełka z herbatą jest mniejsza. Przez co kupując takie same pudełko z herbatą inną mamy jej więcej, gdyż zwinięte liście po zalaniu gorącą wodą rozprostowują się i puchną.

Charakterystyka herbaty Gunpowder

Gunpowder to herbata pochodząca z Chin.

Gunpowder jest ulubioną zieloną herbatą Maroka i Środkowego Wschodu, gdzie zwykle jest przygotowywana z miętą i dużą ilością cukru. Gunpowder jest eksportowany do Maghreb, gdzie jest przygotowywana tradycyjna Połnocno Afrykańska miętowa herbata. Marokański rytuał herbaty nakazuje gościowi wypić conajmniej 2 filiżanki aby nie obrazić gospodarza.

Sposób zaparzania herbaty zielonej, a zwłaszcza typu Gunpowder, jest różny w różnych rejonach i zależy od osobistego upodobania. Zaparzanie herbaty wrzącą wodą daje silny i gorzki smak, lubiany przez wielbicieli herbaty. Przez takie zaparzanie z herbaty uzyskuje się wszystkie składniki jakie w niej są zawarte. Przy zaparzaniu w około 80°C herbata daje łagodny smak, nie jest do końca cierpka i można ją podać gościom, którzy nie gustują w herbatach zielonych. Zaparzanie w temperaturze około 50°C jest procesem bardziej długotrwałym. W ten sposób parzą herbatę niektórzy rodowici mieszkańcy Chin. Herbata parzy się mniej więcej od 2 do 3 godzin. Uzyskać można przez to bardzo oryginalny smak herbaty, który pobudza kubki smakowe na języku, przez co można odczuwać delikatny smak mięty. Do napoju uwalniane są niektóre ekstrakty, które nie mają działania leczniczego. Także takie spożywanie herbaty jest tylko rekreacyjne, symboliczne i tradycyjne.

Z zielonej herbaty można robić także wiele trunków.

Substancje lecznicze

Gunpowder jest bogata w witaminę C, B, K oraz sole mineralne (żelazo, potas, wapń i magnez)

Działanie

Gunpowder korzystnie działa na przewód pokarmowy zapobiegając powstawaniu wrzodów żołądka, reguluje działanie kwasów żołądkowych, ułatwia trawienie, zmniejsza ryzyko zachorowań i hamuje rozwój nowotworów, wzmacnia układ krążenia co zapobiega zawałom serca i udarom mózgu, wzmacnia układ oddechowy i nerwowy, co poprawia pracę mózgu i koncentrację, posiada silne właściwości bakteriobójcze, zapobiega osteoporozie i próchnicy zębów, zmniejsza ryzyko zachorowań na raka płuc, gdyż posiada silne działanie oczyszczające z toksyn, dlatego polecana jest palaczom, chłodny napar z Gunpowder stosowany jest również do przemywania oczu w czasie zapalenia spojówek.

 

Zaparzanie

Herbatę tę można zaparzać na kilka sposobów.

Można więc kulki herbaty Gunpowder zalać wrzącą wodą – otrzymamy wówczas cierpki napar, jeśli zalejemy Gunpowder wodą o temp. 70-80 st. C i pozostawiamy na 3-4 min to otrzymana herbata będzie miała łagodniejszy smak.

Owa herbata nie tylko dobrze smakuje czysta, doskonale komponuje się w napojach mieszanych i wielu ciekawych trunkach. Można ją podawać z cytryną, listkiem mięty i cukrem, można także mieszać z sokami lub piwem imbirowym.

 

Zastosowanie w leczeniu

  • zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka
  • reguluje działanie kwasów żołądkowych
  • zaburzenia trawienia
  • zmniejsza ryzyko zachorowań i hamuje rozwój nowotworów
  • wzmacnia układ krążenia co zapobiega zawałom serca i udarom mózgu
  • wzmacnia układ oddechowy i nerwowy, co poprawia pracę mózgu i koncentrację
  • posiada silne właściwości bakteriobójcze
  • zapobiega osteoporozie i próchnicy zębów
  • zmniejsza ryzyko zachorowań na raka płuc
  • zapalenie spojówek

 

 



Podobne

Herbatka ułatwiająca trawienie firmy Elanda, wspomagająca pracę wątroby
zastosowanie: zaburzenia trawienia, stany zapalne przewodu pokarmowego,  wrzody

Herbata biała Pai Mu Tan - bogactwo antyoksydantów
zastosowanie: zmniejsza ryzyko zachorowań i hamuje rozwój nowotworów, wspomaga koncentrację, opóźnia procesy starzenia

Herbata czerwona pu-erh - zabójca tłuszczu
zastosowanie: zaburzenia trawienia, wysoki poziom cholesterolu, wysokie ciśnienie krwi

Najnowsze

Herbata Yunnan – wyśmienita herbata zielona, pyszna herbata czarna
Herbata zielona oolong - herbaciany rarytas
Sencha - herbata zielona prasowana na parze