Dieta oparta na kapuście

Kapusta… kiedyś przysmak biedoty, dziś jest przyrządzana na różne, nawet bardzo wyrafinowane sposoby, podawana na przyjęciach i w restauracjach. Dzisiaj lepiej też potrafimy wykorzystać jej walory zdrowotne, a dzięki przyprawom, jak czosnek, kminek, koperek i liście laurowe kapusta jest lżej strawna.

Warto jeść kapustę, bo wszystkie jej rodzaje są bogatym źródłem minerałów takich jak : żelazo, wapń, fosfor, sód, magnez, a także witaminy C, białka i błonnika. Dziki przodek kapusty pochodzi z Europy, znad wybrzeży Morza Śródziemnego, gdzie do dziś można znaleźć wiele jej form.

Kapusta stanowi cenne źródło witamin i innych potrzebnych dla organizmu związków. Może w zupełności zaspokoić zapotrzebowanie na witaminę C. Zarówno świeża jak i kiszona kapusta zwiększa aktywność przewodu pokarmowego i reguluje pracę jelit, ma także szerokie właściwości lecznicze.

Dieta jest słowem często kojarzonym ze szczególnym sposobem żywienia w trakcie odchudzania lub choroby. A dieta to przecież nic innego jak tylko określony sposób komponowania jadłospisu. Naczelną zasadą każdej diety powinno być urozmaicenie.

I tu można się zastanawiać czy dieta kapuściana jest dobrą dietą ze względu na urozmaicenie?

Wbrew pozorom – tak. Mimo, iż opiera się na zupie z kapusty, którą paradoksalnie im więcej się zje, tym więcej się schudnie i może się to wydawać dość monotonne, to jadłospis zmienia się każdego dnia, gdyż jemy wiele innych produktów. Pierwszego dnia owoce (oprócz bananów), drugiego dnia warzywa, czwartego zarówno warzywa jak i owoce, czwartego już mleko i banany, piątego i szóstego mięso i owoce lub ryby z warzywami, a siódmego ryż gotowany, który można zjeść w najbardziej odpowiadającej nam formie np. z owocami lub cynamonem i jabłkami.

Ale zupa z kapusty zawsze na pierwszym miejscu. Taka zupę można ugotować samemu w domu i odpowiednio ją doprawić, jako przypraw można użyć: pieprzu, bazylii, tymianku lub curry. Nie ma w tej diecie żadnego limitu co do spożycia zupy, jak tylko poczuje się głód, można sięgnąć po kapuśniak. Dlaczego dzięki tej zupie się chudnie? Odpowiedź jest bardzo prosta, gdyż kapusta posiada ok. 40 kcal w 100g, a wymaga mnóstwo energii do strawienia. Czyli im więcej kapusty w diecie, tym spadek wagi większy.

Podczas tej diety należy pamiętać i piciu dużej ilości płynów. Należy pić przede wszystkim soki pozbawione cukru, słabe napary herbaty lub kawy oraz wodę mineralną, nie należy pić napojów gazowanych.

Dieta kapuściana to tak zwana dieta utraty wagi, opierająca się na spożyciu niskokalorycznej zupy kapuścianej w ciągu 7 dni. Jest to dieta modna, znana i szybka, jadłospis jest nieskomplikowany, a przygotowanie potraw bardzo proste. Dieta ta jest zaliczana do tak zwanych diet błyskawicznych, gdyż w ciągu tygodnia można schudnąć nawet 5 kg. Jest przeznaczona dla osób, które w dość krótkim czasie chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Kapusta, która zawiera dużo potasu, a ten z kolei odpowiada za usuwanie wody z organizmu i na tym właśnie polega ta dieta, a żeby jeszcze pozbyć się tkanki tłuszczowej należy stosować wysiłek fizyczny przez cały czas trwania diety, a po wysiłku, gdy tylko odczujemy głód delektować się pyszną zupą z kapusty. To jest ważne w przypadku diety kapuścianej – nigdy nie odczuwa się głodu, kapuśniak stanowi zdrową przekąskę zamiast chipsów lub orzeszków. Jednak dieta kapuściana wymaga zmiany nawyków żywieniowych bezpośrednio po jej zakończeniu oraz przejścia na potrawy o obniżonej kaloryczności, gdyż powrót do żywienia sprzed odchudzania zniweczy efekt siedmiodniowej diety.

 

Dieta kapuściana naprawdę działa, ale rezultaty są krótkoterminowe. Dawna waga może powrócić tak szybko, jak szybko spadła. Dieta ta jest używana, gdy potrzebujesz szybkich rezultatów podczas odchudzania, jest dość prosta i łatwo w niej wytrwać, ale wymaga robienia dużo zakupów i gotowania.

Ponieważ żadna osoba czy organizacja nie chce wziąć odpowiedzialności za wymyślenie diety kapuścianej, nie ma więc „oficjalnej” wersji, jak powinna ta dieta wyglądać.

Czy dieta kapuściana jest zdrowa?

Składniki zupy kapuścianej są w większości zdrowe, jednak nie jest ona prawidłowo zbilansowana pod względem podstawowych składników odżywczych takich jak białko czy tłuszcz. Jednak okres jej stosowania jest na tyle krótki, że, nie powinna powodować kłopotów ze zdrowiem, jednak ci, którzy mają specjalne wymagania żywieniowe, powinni zasięgnąć porady lekarza przed zastosowaniem diety.

Przepis na zupę kapuścianą:

Składniki:

  1. główka białej kapusty
  2. 6 cebul
  3. 2 zielone papryki
  4. 6 – 12 pomidorów lub 2 puszki pomidorów
  5. pęczek selera naciowego
  6. przyprawy: pieprz, pietruszka, curry, koper oraz według uznania bazylia, czosnek, estragon

Przygotowanie:

Kapustę, cebule, papryki i seler poszatkować, zalać gorącą wodą i gotować 10 minut na dużym ogniu. Następnie dodać pokrojone i sparzone pomidory i gotować na małym ogniu do chwili, gdy warzywa będą miękkie. Na koniec zupę doprawić ulubionymi przyprawami.

Lepiej nie używać soli, gdyż zatrzymuje ona wodę w organizmie, można ewentualnie doprawić sosem sojowym.

Jadłospis na 7 dni

Dzień pierwszy:

Zupa kapuściana i owoce (oprócz bananów), najlepsze są arbuzy i melony. Oczywiście trzeba dużo pić np. gorzką herbatę, kawę, niesłodzone soki owocowe oraz wodę niegazowaną

Dzień drugi:

Zupa i warzywa ( surowe lub gotowane) najlepiej zielone. Nie wolno jeść: grochu, fasoli, kukurydzy, oraz owoców.

Dzień trzeci:

Jemy dużo owoców (oprócz bananów), warzyw (oprócz ziemniaków) i oczywiście zupę. W tym dniu powinniśmy już zobaczyć na wadze 2 – 3 kilogramy mniej

Dzień czwarty:

W tym dniu można już zjeść banany. Trzeba wypić 8 szklanek odtłuszczonego mleka lub maślanki i tyle samo niegazowanej wody. Przede wszystkim należy jeść zupę.

Dzień piąty:

Można zjeść mięso, ok. 200g (najlepiej wołowiny, ale może być też pierś z kurczaka lub indyka), oraz 6 niedużych surowych pomidorów. Mięso powinno być gotowane albo opiekane bez tłuszczu i soli. Trzeba też wypić 6 – 8 szklanek wody no i należy pamiętać o zupie, którą trzeba zjeść przynajmniej raz w ciągu dnia.

Dzień szósty:

Wołowina (może być też kurczak lub indyk), ryba i warzywa, najlepiej zielone. Obowiązkowo zupa.

Dzień siódmy:

Trochę gotowanego, ciemnego, niełuskanego ryżu, lub kaszy gryczanej oraz dużo warzyw. Do picia dużo soków bez cukru i woda i oczywiście zupka.

I jeszcze przykładowy jadłospis na 3 dni:

Dzień 1:

Śniadanie: omlet z 3 jaj z kawałkami chudej szynki

Obiad: ryba duszona, zupa, sałatka z kiszonej kapusty

Kolacja: kanapka z kapustą i plasterkiem wędzonego sera

Dzień 2:

Śniadanie: 2 kromki chleba z chudym białym serem i odrobiną konfitury

Obiad: zupa z ziemniakami, zielona sałata z papryką

Kolacja: sałatka z czerwonej kapusty, papryki, cebuli i ziemniaków

Dzień 3:

Śniadania: szklanka kefiru z płatkami pszennymi i mesli, jabłko

Obiad: pierś z kurczaka, zupa, sałatka z białej kapusty z jabłkiem

Kolacja: sałatka z czerwonej kapusty i buraków, zupa kapuściana

Dieta kapuściana jest dziś też obecna pod postacią kapsułek, są one stosowane zamiast zupy, zazwyczaj zażywa się po jednej kapsułce dziennie, ale wtedy na efekty kuracji trzeba czekać dłużej, bo miesiąc. Jednak może być to wygodniejsza forma stosowania tej diety, będzie mniej monotonna i pracochłonna a i kapusta w tym przypadku na pewno nie obrzydnie.

Podczas stosowania tej diety nie wolno jeść niczego, co nie jest wymienione w jadłospisie. Stosując tę dietę nie odczuwa się głodu, gdyż warzywa, chociaż mają bardzo mało kalorii, wypełniają żołądek i dają poczucie sytości. Nie wolno natomiast pić żadnych napojów alkoholowych i gazowanych, nie można jeść chleba oraz smażonych potraw.

Więc, jak widać w powyższych jadłospisach kapusta w diecie kapuścianej nie jest obecna tylko w zupie, ale też pod różnymi innymi postaciami. Diety kapuścianej nie mogą stosować osoby z chorobami tarczycy, mieszkające w ubogich w jod rejonach Polski, gdyż kapusta zawiera związki chemiczne znane jako thiocyjaniany powodujące dysfunkcję tarczycy, oraz goitrogeny, które blokują absorpcję jodu przez gruczoł tarczycy, diety tej nie powinny stosować też osoby z chorą wątrobą. Także osoby ze schorzeniami układu trawiennego mogą mieć problemy z tolerancją kapusty, szczególnie gotowanej właśnie, ale, co ciekawe, ci, co nie tolerują kapusty duszonej lub gotowanej, mogą ją spożywać w formie surówki, nie odczuwając żadnych ujemnych skutków. Jest to z pewnością zaskakujące, zważywszy, że w większości dawnych podręczników dietetyki przyjmowane są wręcz przeciwne założenia.

Przy stosowaniu diety, nie tylko tej, ale każdej należy pamiętać o wysiłku fizycznym (pływanie, spacer, jazda na rowerze), bez niego żadna dieta nie będzie „dietą cud”.

Najnowsze

Orkisz - cudowne ziarno
Olej rzepakowy - bogactwo kwasów Omega
Otręby owsiane – pożywne, odżywcze, bogate w kwas linolowy
zastosowanie: zapobiega miażdżycy, otyłości, cukrzycy, raka jelita grubego, obniża cholesterol, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelit